Gazdaság

2015.01.08. 13:00

Metszik a gyümölcsfákat - A nagyobb ültetvényekben télen kezdik, hogy tavaszra végezzenek

Zalaegerszeg - A nagyobb gyümölcsösökben már csattognak a metszőollók, megszabadítva az almafákat a tavalyi, felesleges hajtásoktól. A kiskertekben még nem fontos metszeni, a nagyobb ültetvényekben viszont sürget az idő.

Hajdu Péter

A megyében összesen több mint 3200 hektáron van valamilyen gyümölcsös, ebből legnagyobb területen, 2500 hektáron terem az alma, 450 hektáron pedig körte. Ahhoz, hogy tavaszra végezzenek, már a télen el kell kezdeni a metszést. Külön kategóriaként említhető a szőlő, Zalában több mint 3500 hektáron, az üzemi méretű szőlőkben is megkezdődött a munka.

A Zalaegerszeg környéki almásában Bognár Tibor is javában metszi az almafákat.

– December közepén kezdtem el, és március végéig, április közepéig kitart ez a munka, mert most egyedül metszem a gyümölcsöst – mondta a termelő, akinek összesen 9,7 hektáros területen van a gyümölcsöse, zömmel alma, és kisebb részben körtefák.

– A kisebb, hobbikertekben kedvtelésből termelőknek még nem fontos ezt csinálni, elég, ha márciusban metszik az almafáikat, amikor már hajtanak. A kistermelő akkor már jobban látja, hogyan, mennyire metssze a hajtásokat. Ezen kívül azt tudom javasolni számukra, hogy a kicsi, fiatalabb fák metszését hagyják későbbre, mert azok érzékenyebbek a fagyokra. Ilyenkor telente én általában addig dolgozom, amíg a hőmérséklet nem hűl mínusz öt fok alá. Annál hidegebb időben nem javasolt. Részben az ember sem bírja, és a nagyobb hidegekben metszéskor már fagykárt szenvedhetnek az ágak. Ráadásul az olló is törik.

Bognár Tibor már decemberben elkezdte az almafák metszését. A közel tíz hektáros ültetvényében eltart ez a munka tavaszig. Fotó: Katona Tibor

Számos fajtával dolgozik Bognár Tibor, és elmondta, egyben metszi az ültetvényt, nem csoportosítja a munkát fajták szerint. Azonban, mint megjegyezte, most ellentmond magának azzal, hogy az előbb elmondottak ellenére idén a fiatal fákkal kezdte a metszést.

– Alul, a gyümölcsös szélén jelentős nyúlkár ért tavaly. Majdnem minden fámnak a törzsét megrágta ott a nyúl. Azt hallottam, hogyha a fák mellett levágott vesszőt talál, akkor azt részesíti előnyben, azt rágcsálja. Kiváncsi vagyok rá, hogy igaz-e, sikerül-e ezzel a módszerrel a nyulak kártevését kivédenem – avatott be az idei kísérletbe.

A termelő tárolójában még nagy ládákban áll a tavalyi termés egy része.

– A kiskereskedelem mindig annyi almát vesz, amennyire éppen szüksége van a boltban. Ez a mennyiség, ami még tavalyról maradt, már két-három hónap alatt elfogy. Tavaly nálam 20-30 százalékkal kevesebb volt a termés, mint az előző évben, már virágzáskor látni lehetett, hogy kevesebb volt a virág. Később nem tett jót a túl sok eső, mert a sok víztől túl nagyok lettek a gyümölcsök. Méretre veszik az almát, és a túl nagy gyümölcs kevésbé elálló, azt a kereskedők sem veszik meg. További gond volt, hogy a jonagold fajta az érés második felében nem színesedett, jellemzően megmaradt zöldnek a szüretig, ezek miatt a dolgok miatt különleges év volt a tavalyi – mondta az idei jobb év reményében az almatermelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!