Gazdaság

2014.12.08. 19:20

Kevés halat eszünk - Népszerűsítik a halételeket, mert egészségesek

A hagyományos karácsonyi menühöz hozzátartozik a hal, év közben azonban ritkán fogyasztjuk. A statisztikák szerint míg az unióban átlagosan 20 kilogramm halat eszik meg egy személy évente, addig hazánkban mindössze 4 kilónyit.

Keszey Ágnes

A Földművelésügyi Minisztérium a halfogyasztás növekedését szeretné elérni.

– A hazánkban termelt halnak ismerjük a minőségét, sok import hallal ellentétben. Cél, hogy a magyar családok asztalára egészséges, finom, magyar hal kerüljön – tájékoztatta lapunkat a kampányról Bitay Márton államtitkár. – Az európai tengerek kimerülőben vannak, ezért előtérbe kerültek az édesvízi halak, Magyarország tehát komoly lehetőségek előtt áll. Történelmi hagyományaink folytán élenjárók lehetnénk haltermelésben, és az exportunkat is tudnánk élénkíteni – hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki külön szólt a balatoni halakról.

– A balatoni hal egyelőre nem képvisel önálló márkát, védjegyet, ám célunk, hogy nimbuszát, keresettségét erősítsük. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. előtt komoly lehetőségek állnak. Bővítenénk a nevelőtavak számát, s országszerte önálló pultrendszert kapnának a balatoni halak, hogy mindenhol hozzájussanak az emberek – szólt a tervekről Bitay Márton.

A Tógazda Zrt. zalaszentgróti teleltető tavainál is készülnek a karácsonyra. A halászok - köztük Mikolás Zoltán (jobbról) már szállítják az árut, hogy friss hal kerülhessen az ünnepi asztalokra. Fotó: Hajdu Péter

Zalában ugyancsak vannak elkötelezett hívei a halételeknek és megismertetésüknek. A gyenesdiási Somogyi Zoltán rendszeresen részt vesz zsűritagként gasztronómiai fesztiválokon.

– Előtérbe kerültek a könnyebb, kímélőbb ételek. A zöldséges, paradicsomos hallevek rövid idő alatt elkészíthetőek, a gyomrot nem terhelik, jól illeszthetőek az ünnepi menüsorba. Kedveltek a magvas, szezámos bundában sütött filék és a sörtésztában sült fogas- vagy süllődarabok. A fogast és a süllőt gyakran készítik egészben is. Friss halfilékből készíthetünk párolt vagy citromos-ecetes-sós vízben főzött halat, könnyű joghurtos mártással – ajánlott néhány fogást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!