Gazdaság

2014.08.12. 16:55

A Balaton számkivetettjei? - A hajósok úgy érzik versenyhátrányba szorították őket

A Gazdasági Versenyhivatalhoz, valamint a BAHART Zrt. tulajdonosi köréhez, az önkormányzatokhoz fordulnak a balatoni személyhajózási vállalkozók az idei évtől életbe lépett kikötői rend, valamint a jelentősen megemelkedett kikötői költségek miatt.

Keszey Ágnes

(Fotó: Keszey Ágnes)

– Itt, a keszthelyi mólónál négy hajó köthet ki, három helyet lezárt a BAHART, pontosabban közcélúból saját használatúvá minősített – mondja dr. Bódis István, a Festetics-család által vízre bocsátott egykori Juditta hajó korhű másával sétahajózási szolgáltatást nyújtó hajózási cég tulajdonosa. - Így az enyémnek, és az itt jelenlévő másik hajózási cég hajójának egy helyen kell osztozni. Az elmúlt években nem volt probléma a kikötői renddel, ezt idén változtatta meg a Balatoni Hajózási Zrt. Most kényszerűségből úgy oldjuk meg, hogy megvárjuk, míg az egyik hajóba beszállnak az utasok, csak utána áll a helyére a másik. Annál is inkább sérelmesnek tartjuk ezt, mert több százezer forintot fizetünk havi szinten a beszállítóhelyért, és erre még tetemes összegeket kitevő egyéb díjak tevődnek.

Dr. Bódis István: – Lehetetlen kigazdálkodni a költségeket (Fotó: Keszey Ágnes)

– 2009 óta egy hajótípusra levetítve 272 százalékkal, egy nagyobbra 305 százalékkal emelkedtek a kikötői költségek, amit a BAHART felé fizetünk – mutatja kimutatásait Bereczki Zsolt, a Hableányt üzemeltető magáncég tulajdonosa. – A kikötőhasználatot korlátozták, a másik hajózási céggel közösen használjuk azt a beszállítóhelyet, melyért mindketten teljes bérleti díjat fizetünk. A jegyértékesítést is diszkriminatív módon, a móló végén engedi csak a BAHART – sorolja.

Bereczki Zsolt: – A hajózási cégek fennmaradása a tét (Fotó: Keszey Ágnes)

– Balaton-szerte több komoly hajózási társaság van egyre nehezebb helyzetben, sorozatosak a hajóeladások. A balatoni magánhajózási társaságok a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a BAHART ZRT. tulajdonosi köréhez, az önkormányzathoz fordulnak, a fennmaradásukat remélik tőlük – mondja a hajózási vállalkozó.

– A Balatoni Hajózási Zrt. a hatósági előírásokkal összhangban, ez év elején változtatta meg a 22 balatoni kikötő rendjét, mellyel nyáron szembesültek a hajósok. A „rendcsinálás” jegyében biztonsági, környezetvédelmi, tisztasági és műszaki szempontok miatt minősítettünk több kikötőhelyet közforgalmúból saját használatúvá – mondta el érdeklődésünkre dr. Halmos Gábor vezérigazgató. - Most minden kikötőnk egységes rend szerint működik, és minden más hajózási cégnek azonos feltételeket biztosítunk, és azonos elvárásokat kell betartaniuk minden kikötőben.

A beszállítóhelyekkel kapcsolatos panasz kapcsán hozzátette: a buszok sem parkolnak a buszmegállóban, továbbmennek, mikor felszállt az utas. A vezérigazgató kiemelte: reméli, hogy a magán hajózási cégek tulajdonosai hamar megszokják az új rendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!