Gazdaság

2014.04.15. 16:05

Egyre többen légi úton

Sármellék - Turisztikai szakemberek, önkormányzati vezetők és újságírók ismerkedhettek a hét végén Zalával és a régióval - a felhők közül. A hetven személyes Lufthansa-gép háromnegyed órára emelte el a földtől a sétarepülés résztvevőit.

Varga Lívia

A folyamatosan fejlődő és évről-évre több turistát fogadó sármelléki repteret üzemeltető hévízi önkormányzat és a Németországból a Hévíz-Balaton Airportra érkező charterek szervezője, a Mutsch Reisen abból az alkalomból kínált égi élményt, hogy a hét végén megérkezett az idei első Lufhansa-gép Frankfurtból, egy másik Düsseldorfból, közben pedig begördült az InterSky első magyarországi charterjárata is, Berlin érintésével Hamburgból. Utóbbi fedélzetén ott volt a tulajdonos, Renate Moser, aki nőként a világon elsőként alapított légitársaságot még 2001-ben. Mint elmondta, a cégnél az idei szezonban a Hévíz-Balaton Airport viszonylatában 90 százalékos foglaltságban bíznak, s októberig – a Mutsch Ungarn Reisennel partnerségben – Berlinből, Hamburgból, Friedrichshafenből és Bázelből hoznak majd utasokat Sármellékre, ahova így már öt német és egy svájci reptérről és Oroszországból érkeznek charterek, s további bővülés várható.

A sármelléki Héviz -Balaton Airporton landolt, Frankfurtból érkezett Lufthansa-gépet nézik a gyerekek. Fotó: Varga György (MTI)

Mint Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta, az idén márciusban indult orosz, menetrend szerinti járatra a tervek szerint s a nagy érdeklődés miatt Moszkva mellett más orosz városok is rácsatlakoznak, emellett folynak már a tárgyalások egy Sármellék-Prága járatról és a skandináv térség bekapcsolásáról is. Így a tavalyi 28 ezer után óvatos becslések szerint is legalább 35 ezer utast fogadhat idén a Hévíz-Balaton Airport, ami rendkívül fontos a város és a régió turizmusa szempontjából.

A hétvégi sármelléki szezonnyitón ott volt Henry Reutel, a Lufthansa charterigazgatója is, aki bejelentette: az idei szezonra a frankfurti járat indulási időpontját úgy alakították, hogy a Hévíz-Balaton Airportról közvetlen csatlakozással immár a világ bármely pontja, így például Sanghaj, Sao Paolo és New York is elérhető legyen. Hozzátette: a Lufthansa gépei 14 éve közlekednek Sármellék és Németország között, a társaságnál azonban úgy látják, sok lehetőség rejlik még a kapcsolatban. A cégcsoport meglátása szerint Magyarországon, Budapest mellett, lenne létjogosultsága egy közepes méretű, második számú nemzetközi reptérnek, aminek megteremtéséhez partnerséget kínálnak.

– Rövid távon vizsgáljuk a szombati mellett a szerdai járatindítás lehetőségét is, középtávú elképzelésünk pedig az, hogy a charterek nemcsak április és október között közlekednek majd, hanem télen is, csak a heti rendszeresség helyett kéthetente – fogalmazott Henry Reutel, hozzátéve: idén először a düsseldorfi charterre már menetrend szerinti járatként is foglalható hely.

Mint Kultsár Judit, a Mutsch Ungarn Reisen ügyvezető igazgatója elmondta: a Sármellékre érkező utasok zöme Hévízre és Zalakarosra jön, de a Balaton-partra és a régió más részeibe is sokan érkeznek.

A szombati sétarepülés a térség népszerűsítését is szolgálta, a Lufthansa-gép ablakából a Balatont is szemügyre vehették az utasok (képünkön a Tihanyi félsziget madártávlatból). Fotó: Varga Lívia

A szombati sétarepülés egyébként a térség népszerűsítését is szolgálta, hiszen a Lufthansa gép ablakából a Zala, Somogy és Veszprém megyei táj tárult az érdeklődők szeme elé. A résztvevők egyöntetűen megállapították: a Balaton, a Kis-Balaton, a sok domb, a rengeteg erdő páratlan kincs, amely felülről nézve is csodákat rejt és rendkívül vonzó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!