Gazdaság

2014.02.06. 12:50

Növekszik a borfogyasztás, fel kell készülni a későbbi hiányra

Keszthely - Egy tanulmány szerint a következő időszakban borhiányra kell felkészülni a világon, de nem figyelünk még rá.

Borhiányra kell felkészülnie a világnak, mert a kereslet hamarosan jelentősen meghaladja a kínálatot erre az eredményre jutott elsőként a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) tanulmánya, tudtuk meg dr. Brazsil Józseftől, a Pannon Egyetem docensétől, a Da Bibere Zalai Borrend nagymesterétől. Egyes szakmai jelentések szerint már két évvel ezelőtt is nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat a borpiacon. A statisztikák szerint a globális bortermelés 2004 óta zuhan akkor még a kínálat 600 millió ládával meghaladta a keresletet. A fogyasztás 1996 óta szinte folyamatosan emelkedik, és tavaly évi hárommilliárd láda bor talált gazdára. A világon egymillió bortermelő dob piacra összesen évi 2,8 milliárd láda bort. A borkészletek megcsappannak: elfogynak a 2012 előtti évjáratok, és a prognózisok szerint már idén jelentősen emelkedhet a bor ára.

Európában tavaly tíz százalékkal esett vissza a termelés és huszonöt százalékkal a 2004-es szinthez képest. Dr. Brazsil József elmondta: a világ bortermelésének hatvan-hetven százalékát az Európai Unióban állítják elő. Az EU-ban 2008-tól támogatják az ültetvények kivágását, és tilos olyan területeken szőlőt telepíteni, melyekre nincs telepítési engedély. Úgy hírlik azonban, hogy 2016-tól a unióban sem erőltetik tovább az ültetvények kivágását, sőt minden szőlőtermő országban legfeljebb egy százalékkal telepítési engedély nélkül is növekedhet a szőlőterület nagysága. Ez azonban nem tűnik túl soknak.

Míg az Európai Unió területén csökkent, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Argentínában, Chilében, Dél-Afrikában és másutt folyamatosan emelkedett a bor- termelés. Kontinensünknek ki kell használnia a jó adottságait a minőségi termeléshez, és tiltások helyett inkább erőteljesen támogatnia kellene az ágazatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!