Gazdaság

2014.02.01. 15:20

Küzdelem az irreális vállalási díjak ellen

Zalaegerszeg - Védelmi pénzt szedő, bűnözők által irányított, zavarosban halászó vállalkozások helyett magas követelményeknek megfelelő szakmává változott a személy- és vagyonvédelem.

Arany Gábor

Ezt az összegzést Német Ferenc, a szakmai kamara országos elnöke tette, annak kapcsán, hogy 15 évvel ezelőtt alakult meg a szervezet.

- A hatalmas változás lassan ment végbe, ezért érdemes a kezdetekre visszatekinteni - fogalmazott. - A rendszerváltás utáni években vagyonvédelmi cégek leple alatt idegen ajkú bűnözők próbáltak védelmi pénzt szedni. Emlékezzünk a kézigránátos támadásokra, diszkóra kilőtt gránátra. Ehhez képest ma az a probléma, hogy be van-e jelentve a vagyonőr és mennyire udvariasan látja el feladatát? A szakma kialakulásának kezdetén egy tollal és egy csavarhúzóval bármilyen biztonságtechnikai feladatra vállalkozhatott az, aki akart. Ma már mindez vizsgához kötött, folyamatos a képzés, ráadásul egyetemi, főiskolai szinten is oktatják a biztonságtechnikát, a vagyon- és személyvédelmet. Tehát nagy a fejlődés, még ha apró lépesekkel zajlott is le szögezte le.

Német Ferenc úgy látja, nemzetközi összehasonlításban is megállja helyét a magyar vagyonvédelem. Az eredményhez az is hozzájárult, hogy a szakmába sokan érkeztek az egyenruhás szervezetektől, akik a szükséges szemlélettel, megfelelő felkészültséggel rendelkeztek. Ezért jelenleg inkább az illegális foglalkoztatás, az irreális vállalási díjak jelentenek problémát. A tisztulást már segítette, hogy a törvény csak egy alvállalkozó bevonását engedélyezi, a láncolatokat megszüntette. Ezek korábban gyakoriak voltak és lehetővé tették a pénzek, az adók, járulékok eltüntetését.

- Az intézkedés hatását jelzi, hogy bevezetése óta több mint duplájára nőtt azok száma, akik bejelentve dolgoznak. A korábbi 25 ezer helyett ma már 60 ezer feletti ez a szám. Ez a közel 100 ezer embert foglalkoztató iparágban szép eredmény, bár a 30-40 százalékos feketemunka arány így is magas. Ez vetekszik a nyári mezőgazdasági munkán, az építőiparban feketén foglalkoztatottak számával - illusztrálta adattal.

Az árverseny egyik vadhajtása, hogy gyakran irreális ajánlatokkal pályáztak, pályáznak a cégek. Olyan díjért vállalják el a munkát, amiből nem lehet kifizetni legálisan a munkabért, közterheket, költségeket.

A kamara megyei elnöke, Horváth József a díjazottakkal: Kocsis Péter, Milik Sándorné, Vida László (b-j) (Fotó: A szerző)

- A versenyhivatallal folytatott harc eredményeként sikerült a kamarai díjszámítási segédletet elfogadtatni, ami tartalmazza a jogszabályokon alapuló minimális költségeket. Erre hivatkozva megtámadhatók a kirívóan alacsony vállalási díjak, amire többször eredménnyel került sor, pályázatokat is megsemmisítettek emiatt. Ennek alapján kidolgoztuk a rezsióradíjat is, az erről szóló jogszabályi előterjesztés remélhetőleg hamarosan bekerül a vagyonőri törvénybe. Ebben egyetért kormány és ellenzék is. Százezer foglalkoztatottról, százezer családról van szó - magyarázta Német Ferenc.

A kamara megyei szervezetének összejövetelén adta át Horváth József elnök az idei Kiváló Vagyonőr Díjakat; Milik Sándorné (Sec-Team), Kocsis Péter (G4S), valamint Vida László (Atalian Security) vehette át. Utóbbi 20 éve dolgozik a szakmában, mégpedig ugyanannál a megyeszékhelyi cégnél teljesít szolgálatot. Az 53 éves egerszegi férfi elmondta, lakatos szakmáját cserélte fel a vagyonőrséggel, miután előző munkahelye megszűnt.

- Eleinte nehezen ment az átállás, két év alatt rázódtam bele - idézte fel. - Kipróbáltam minden területet, a pénzszállítástól a rendezvénybiztosításig. Folyamatosan képezem magamat, az összes oktatáson részt vettem, és nem bántam meg, hogy ezt a munkát választottam - mondta Vida László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!