Gazdaság

2013.09.24. 13:35

Ötvenen jeleztek már aszálykárt

Zala megye - A nyári kalászosok betakarítása után megtörtént a vetések talaj előkészítése, s a megyében jelenleg folyamatosan megy az őszi árpa vetése. Körülbelül felénél tart a napraforgó aratása, és megkezdődött a kukorica betakarítása is. Az eredmények nagyon eltérőek.

Hajdu Péter

A nyári kalászosok betakarítása után rövidesen megkezdődtek a vetések. E szempontból az őszi káposztarepce az első a sorban. Mint Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, a termelők előzetesen 14.410 hektáros vetési tervet jelentettek be, ehhez képest majdnem 700 hektárral kevesebbet, 13.510 hektárt vetettek be az olajosnövény magjával. Mivel a repcevetés az augusztus vége szeptember közepe közötti időszakban optimális, nagy valószínűséggel ez már a végleges adatnak tekinthető, s mint az osztályvezető megjegyezte, a repce szépen kikelt.

Folyamatban van a talajok előkészítése az őszi árpa alá, amelyből a termelők összesen 4400 hektár terület bevetését tervezik, és folyamatosan megy az árpa vetése.

– Körülbelül felénél tart a megyében a napraforgó aratása. A betakarítandó terület összesen 5165 hektár. Eddig hektáronként 2,5 tonnás a napraforgó zalai átlagtermése, de ez nagyon szórt terméseredményekből áll össze. Azokban a körzetekben, ahol aszály jelentkezett, sokkal kevesebb a termés, Zalaszentgrót térségében például csak 1,6 tonnáról beszélhetünk hektáronként. A megyei átlagtermés eddig megfelel a sokéves átlagnak, kivéve a tavalyi évet, amikor a nagy aszály miatt csak 1,9 tonnás termést tudtak betakarítani Zalában. Nekiálltak a kukorica aratásának, de még az elején tart a munka. Az 50.145 hektárnyi területből közel félezer hektáron aratták le eddig, hektáronként 4 tonnával – mondta az osztályvezető.

A barnakpusztai szárítóba több mint 2500 tonna napraforgót szállítottak már be. Simon Edina mintát vesz a beérkező magból. Fotó: Katona Tibor

A kukorica átlagtermése természetesen egyelőre nem mérvadó, hiszen az elején tart a munka. A tavalyi, ugyancsak csapadékhiányos évben 4,4 tonna volt az átlagos hozam, de az előző években sokkal magasabb eredményt produkált a kukorica. Nem volt ritka a 7-7,8 tonnás átlagtermés. Ezt nem valószínű, hogy idén képes lesz elérni a növény, esetleg egyes kedvező adottságú területeken.

Az osztályvezető elmondta, a termelők kukoricára, napraforgóra és szójára jelentettek már be aszálykárt. A nagy többségük, eddig ötvenen a kukoricában tapasztalt szárazság miatt. Zalalövő, Zalaszentgrót és Lenti térségéből jelezték a legtöbben. Az aszálykárt legalább 15 nappal a betakarítás előtt kell jelezni az igazgatóságon, hogy helyszíni szemléken ellenőrizni tudják. Kárenyhítésre pedig akkor lehet majd számítani, ha a vidékfejlesztési miniszter rendeletében kijelenti, hogy aszálykár következett be az egész országban, vagy az ország egyes területein. Ez eddig nem történt meg. Ha bekövetkezik, akkor viszont a kárenyhítési kérelmeket november 30-ig lehet benyújtani a földművelésügyi igazgatóságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!