Gazdaság

2013.05.09. 15:46

Pénztárgépcsere szezon után?

Zalaegerszeg - A napokban a KISOSZ gyűlésén tájékoztató hangzott el a pénztárgépek on-line adóhivatali kapcsolatáról. Az eseményen részt vett dr. Antalffy Gábor, a KISOSZ ügyvezető elnöke, akit a az elhíresült pénztárgép-csere-ügyről kérdeztünk.

Hajdu Péter

- Hol tart az adóhatóság által elektronikusan látható pénztárgépek bevezetése?

- A legfrissebb hír szerint május 15-ére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter összehívta a vállalkozásfejlesztési tanács ülését, ott fogunk egyeztetni a pénztárgépek bevezetéséről. Ez számomra azt jelzi, hogy valószínűleg késni fog a bevezetés. Hiszen ma még érvényben van az a kormányhatározat, amely szerint a csere időpontja május elseje. Az elektronikus naplóval nem rendelkező gépeket pedig június 30-ig kell kicserélni - mondja a KISOSZ elnöke.

- Történt-e valamilyen előkészület, egyáltalán létezik-e a piacon alkalmas gyártmány?

- Már számos pénztárgép-forgalmazó nyújtott be engedélyezési kérelmet. Ha jól tudom, tíznél több engedélyezési kérelem fut, de még egyetlen-egyet sem hagytak jóvá. Csak a jóváhagyást követően lehet majd előállítani a prototípust és bemutatni, azt követően rá lehet állni a sorozatgyártásra. Miután nagyrészt import gépekről van szó, azt gondolom, ehhez a folyamathoz hosszabb átfutási idő kell. Egy potenciális gyártóval beszéltünk. Azt mondta, hetente körülbelül tízezer gépet tudnak előállítani. Ha 200 ezer pénztárgép szükségességéről beszélünk az országban, akkor ezzel a folyamattal a nyár elmegy. A megvalósíthatóság érdekében szeptember 1-jére kellene eltolni a bevezetés dátumát. Ebben az esetben a kormány tartani tudja, hogy az idei évben megtörténik a váltás. Ugyanakkor megfelelő felkészülési idő is jut a pénztárgép-forgalmazóknak. A várható, kötelező csere kapcsán ma az jellemző, hogy a jelenleg még használt gépeket, amelyek helyett majd újakat kell venni, féláron, harmadáron, sőt volt, amit negyedáron próbálnak kiszórni a gazdálkodók.

Antalffy Gábor: - Ebből nem jön ki az a sokmilliárdos költségvetési bevétel, amiről a kormány beszél

Antalffy Gábor elmondta továbbá: a kereskedők nem örömmel, de elfogadják az on-line pénztárgépek bevezetését. Azt viszont rossz néven vették, hogy az idegenforgalmi szezon kezdetére prognosztizálták a cserét. Hozzátette:  Ne feledjük, akkor nyílnak meg a nemzeti dohányboltok, ami megint átstrukturálja a kereskedelmi forgalmat. Ez a két nagy változás az idegenforgalmi szezon közepén, vagy a nyitó részében nem lenne szerencsés időzítés. Ha viszont ez őszre csúszik, kezelhető lesz az ügy.ú

Arra a kérdésünkre, hogy a pénztárgépcserétől várt 90 milliárdos költségvetési bevétel tartható lesz-e, Antalffy Gábor elmondta, a kormányzat elvárásában van bizonyos realitás.

- Ennél jóval nagyobb költségvetési hiány keletkezik az országban az áfa, illetve a forgalomhoz, a fogyasztáshoz kapcsolódó adók eltitkolásából. De a KISOSZ mindig azt mondta, hogy ez nem a boltokban keletkezik. Tehát attól, hogy most bevezetjük a pénztárgépek adóhatósági on-line bekötését, az egész gazdaságra kiterjedő forgalmiadó-csalások nem fognak eltűnni. Mi e téren nevesítettük az őstermelői igazolvánnyal működők tevékenységét, nevesítettük azokat a nagykereskedelmi cégeket, ahol szállítólevelekkel mozog az áru és nincs számlázás, valamint azt a főleg humán szolgáltató szektort, ahol még egyikünk sem látott számlát vagy nyugtát. Az lenne a korrekt, ha ez a rendszer, ez a szigorítás végigmenne a gazdaság teljes vertikumán. Úgy, mint Horvátországban. Ott nem csak a kiskereskedelmi szektorban vezetik be ezt a rendszert. A horvátoknál a váltás idén januárban indult a vendéglátó egységekkel, áprilisban folytatódott a nagykereskedelemben, utána jön a kiskereskedelem, és megy tovább végig a gazdaságon.

A KISOSZ elnöke hozzátette, a pénztárgépcsere az önkéntes jogkövetésben javulást generál. A horvát példa alapján közölte, mióta ez az ellenőrzésfajta létezik, mintha növekedett volna az egységekben a forgalom, noha a gazdasági adatok ezt nem tükrözik.

- Nyilván nálunk is elkezdődik egy ilyen folyamat. Elképzelhető, hogy a faluban egy kisboltos, ha ismerősnek adott el, nem mindent ütött be a pénztárgépbe. Most már beüti a bevételt, mert nehéz lesz megmagyarázni, hogy az új rendszer bevezetésével miért nő meg hirtelen a forgalma. De szerintem ebből nem jön ki az a sokmilliárdos költségvetési bevétel, amiről a kormány beszél - mondta az elnök.

A kormány célja az on-line kassza rendszerrel a feketegazdaság visszaszorítása. Eredetileg április 1. volt a bevezetés határideje, ez módosult a jelenleg is érvényes május 1-jei határidőre, de a NAV június 30-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák viszont, melyek rendelkeznek elektronikus naplóval, év végéig is működhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!