Gazdaság

2013.01.23. 16:48

Változások a béren kívüli juttatásoknál

Az év elejétől több ponton változott a béren kívüli juttatások szabályozása. Az alábbiakban összefoglaljuk a friss cafeteria-információkat.

Horváth A. Attila

Az egyik legfontosabb változás, hogy a Nemzeti Üdülési Szolgálat által forgalmazott Erzsébet-utalvány új célokra is felhasználható 2013-tól. Az étkezési és a gyermekvédelmi utalvány megmarad, emellett három új forma jelenik meg: az ajándékutalványt széles termékkörre, az iskolai utalványt tankönyvre, tanszerre, ruházatra, a szabadidő-utalványt pedig sport és kulturális események belépőjére, bérletre, könyvtári beiratkozásra lehet beváltani az elfogadóhelyeken. Az étkezési Erzsébet-utalvánnyal ezentúl is lehet meleg ételt vásárolni (korábban ennek tilalmát tervezték), és kedvezményesen már nem 5 ezer, hanem 8 ezer forintig adható ez a juttatás. 8 ezer forint alatt az adóteher 35,7 százalék, afölött pedig (27 százalékos egészségügyi hozzájárulással) 51,17 százalék lett. További változás, hogy egészségpénztári cafeteria-juttatásból egészségbiztosítást is lehet fizetni.

Paksicza Bence felszolgáló Erzsébet-utalványokat mutat egy egerszegi vendéglátóhelyen. Étkezésre is használható az utalvány (Fotó: Katona Tibor)

A NAV tájékoztatása szerint 2013-ban is 16 százalékos szja terheli a béren kívüli juttatásokat, de az egészségügyi hozzájárulás mértéke 10-ről 14 százalékra nő. Iskolakezdési támogatást idén csak utalvány formájában kínálhatnak a munkáltatók, számlával nem lehet elszámolni a költségeket, nőtt viszont a felhasználhatóság ideje. Míg korábban az iskolakezdés előtti és az azt követő 3 hónapban lehetett e támogatást felhasználni, 2013-ban a kibocsátás évének utolsó napjáig van rá lehetőség.

A SZÉP-kártyával (Széchenyi Pihenőkártya) kapcsolatban a szaktárca nemrég közölte, hogy eddig 775 ezer munkavállaló összesen 65 milliárd forintnyi juttatást kapott 18 ezer munkáltatótól. Mivel sokan nem költötték még el a korábbi összegeket, a kormány meghosszabbította a 2011-ben feltöltött juttatások felhasználási határidejét. Ezeket 2013. május 31-ig, míg a 2012-es feltöltéseket 2014. május 31-ig lehet beváltani a szállás- és vendéglátóhelyeken, illetve szabadidős szolgáltatásokra.

Természetesen a munkavállaló számára az a legfontosabb kérdés, hogy kap-e az idén béren kívüli juttatást, és ha igen, mennyit. A Nemzeti Üdülési Szolgálat és a Devise Hungary felmérése szerint a munkáltatók 42 százaléka a tavalyival azonos cafeteriát kínál, 11 százalékuk növeli, 2 százalékuk csökkenti, 3 százalékuk megszünteti, 5 százalékuk pedig most vezeti be a juttatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!