Gazdaság

2012.12.13. 21:04

Csak a képzés nem elég

Lenti – Rövid és hosszú távon egyaránt javíthat a térség foglakoztatási helyzetén az a Mesterségek Tere elnevezésű program, aminek csütörtökön tartották nyitó konferenciáját.

Gyuricza Ferenc

Utóbbi tényt többen hangsúlyozták a felszólalók közül, hiszen ezt tartják a program egyik legfontosabb elemének, ugyanis a képzés önmagában még nem jelent megoldást a munkanélküliségre. Az Európai Unió által száz százalékban, közel kétszázmillió forinttal támogatott, másfél éves program résztvevői nemcsak piacképes képesítést szerezhetnek, hanem egy részük számára a foglalkoztatást is biztosítják.

A Lenti Városüzemeltető Nonprofit Kft., a Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola, valamint a Cseszt Regélő Nonprofit Kft. által megvalósítandó Mesterségek Tere program legfőbb tartalmi elemeit Tótiván Endre projektmenedzser, az oktatási intézmény igazgatója mutatta be, aki többek között elmondta: több, mint 120 főből került kiválasztásra az a 60 személy, akit bevontak a négy szakma – erdőművelő, hulladéktelep-kezelő, lemezlakatos, valamint szabadföldi és növényházi dísznövénykertész – oktatásába. A kiválasztásnál többek közt figyelembe vették, hogy a társadalom mely szegmenseit sújtja leginkább a munkanélküliség, így a legalább hat hónapja nyilvántartott álláskeresők, az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők, a fogyatékkal élők vagy megváltozott munkaképességűek, illetve a romák bevonására törekedtek.

A dísznövénykertész-képzésben részt vevő Kovács Lászlóné, Fekete Istvánné és Németh János Czigány Tibor foglalkoztatás-vezetővel. Piacképes képesítést szerezhetnek a képzés résztvevői. Fotó: Gyuricza Ferenc

A konferencián Léránt Viktória, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. fejlesztési tanácsadója az Új Széchenyi Terv foglalkoztatási projektjeit és kiírásra váró fejlesztéseit mutatta be, míg Deák Ferenc, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatóhelyettese többek közt arról beszélt, hogy a megye munkaerőpiacán jelenleg a lenti kistérségben a legkedvezőbb a kép, itt tartják nyilván a legkevesebb tartós munkanélkülit. A város polgármestere, Horváth László szerint a foglalkoztatási helyzet minden önkormányzatnál kardinális kérdés, Lentiben azt tartják legnagyobb eredménynek, hogy a gazdasági válság ellenére is sikerült a munkahelyeket megőrizni.

A szakmai konferenciát megnyitó Pintér László országgyűlési képviselő a kormány néhány aktuális döntését ismertette meg a jelenlévőkkel. Mint mondotta, a kabinet szerdán bejelentette, hogy a konszolidációs program keretében átvállalják az ötezer fő alatti települések folyószámla-hitelállományát, s emellett az igényelt önhikis támogatásokra ugyancsak számíthatnak a települések. A legkisebbek a teljes kért összeget megkapják, a többieket pedig átlagosan 70 százalékkal segíti az állam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!