Gazdaság

2012.11.20. 16:57

Mire elég a 20 százalékos emelés?

Zalaegerszeg - Az idei ősz a baromfi- és sertéstartók panaszától hangos. A költség sokuknál meghaladja a bevételt és veszteséget eredményez. A közelmúltban viszont a szaktárca megemelte és előre hozta az állatjóléti támogatások kifizetétését.

Horváth A. Attila

Mit jelent ez az ágazatban - kérdeztük dr. Tolvaj Győzőtől, a Baromfi Termeltető és Termelői Csoportok Országos Szövetségének elnökétől. Az ország különböző területeiről 30 termelői csoport érdekeit képviselő szövetség tagjai évente 60 milliárd forint értékű baromfit nevelnek, s a közelmúltban lezajlott ülésükön is hangot kaptak az idei gondok.

Mint az elnök érdeklődésünkre elmondta, az idei nyári betakarítású növények áremelkedésével kezdődött az a folyamat, amelynek következtében augusztusban megdrágultak a baromfitartáshoz nélkülözhetetlen tápok. Ezt a drágulást azonban a feldolgozóüzemek még kezelni tudták a felvásárlási ár emelésével.

A vágók lehetőségeit korlátozta a piac visszaesése: megy a pulykasor a pacsai baromfifeldolgozóban. Fotó: Katona Tibor

- A nagyobb baj akkor kezdődött, amikor a kereskedők próbálták érvényesíteni a megemelt baromfiárakat. A fogyasztók azonban nem fogadták el az emelést, a baromfihúsokra kifizetett összeg változatlan maradt, ami azt jelenti, hogy csökkent a baromfihús iránti kereslet. A feldolgozóknál ez a készletek emelkedését eredményezte. Ezt a helyzetet újabb gond nehezítette, amikor az új kukorica megjelent, ugyancsak magas áron. Most már 65 forint körül stabilizálódik a kukorica ára, de a tavalyi 55 forintnál jóval magasabb. A takarmánykeverők idén 6567 forint körül építették be az árakba az új kukoricát, ami azt jelentette, hogy 1012 forinttal ismét nőtt a tápok ára, tovobbá a naposcsibe ára is 3-4 forinttal magasabb lett. Ahhoz, hogy a termelőket kompenzálják, körülbelül 20 forinttal ismét emelni kellett volna a vágócsirke felvásárlási árait, de a felvásárló szervezetek ezt már nem tudták megtenni. Mindehhez hozzászámítva a téli fűtést is, a csirke turnusok veszteségbe fordulnak - mondta a szakértő.

Hozzátette, a termelők nagy része beruházott, s a támogatások és a hitelek fejében vállalt kötelezettségek nem engedik meg, hogy valaki kiszálljon ebből a körből. Azért sem lehet kilépni a veszteséges termelésből, mert aki átmenetileg abbahagyja, annak tudnia kell, hogy többé egyetlen vágóhídra sem tud bejutni a jószágaival.

Dr. Tolvaj Győző: A 300 forintos költséggel szemben 270285 forintos felvásárlási ár áll

Mennyit segít ebben a helyzetben az állatjóléti támogatás 20 százalékos emelése? Azt jelenti, hogy a baromfi ágazatra 4 helyett 4,8 milliárd forint állatjóléti támogatás jut. A szakértő elmondta, az állatjóléti támogatás öt tételből áll össze. Ha a termelő mind az ötöt teljesíti, csirkénként átlagosan 31 forint támogatást érhetne el. A 4,8 milliárd forintra emelt támogatási keret azonban annak is csak a felét teszi lehetővé. Dr. Tolvaj Győző elmondta, ma a csirke előállításának önköltsége kilónként 300 forint, az elérhető 270285 forintos felvásárlási árral szemben. Az említett támogatás enyhít ugyan a gondon, de a baromfitermelőknek lesz egy olyan féléves szezonjuk, amelyben fel kell készülniük egy komoly veszteségre. A kérdés az, hogy ki hogyan bírja majd. A szövetség álláspontja is az, hogy a 27 százalékos áfa csökkentése lenne a hatékony támogatás az ágazat számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!