Gazdaság

2012.11.05. 04:23

Jövőre új adófajták választhatók

Zalaegerszeg - Októberben két új adónemet szavazott meg az országgyűlés. Az új adókat jellemzően a kisvállalkozások igényeire szabták, s januártól alkalmazhatók. Erről már decemberben döneteni kell.

Hajdu Péter

A kisadózók tételes adójáról (kata) valamint a kisvállalati adóról (kiva) van szó. Tóth Zoltánnal, a WH Consulting Gazdasági Szaktanácsadó Kft. ügyvezetőjével a két újdonságról beszéltünk. Elsőként azt kérdeztük a szakértőtől, mekkora az érdeklődés az új lehetőségek iránt, kiknek ajánlhatók?

– December 20-ig el kell döntenie az átlépést annak, aki jövőre valamelyik új adózási forma mellett dönt, mihelyt a NAV honlapján megjelenik az áttérés bejelentésére szolgáló nyomtatvány. A két új lehetőség közül a kisadózó vállalkozások tételes adója iránt már sokan érdeklődtek, ebből a szempontból ez az érdekesebb. Jellemzően annak az adózói körnek ajánlható, amelynek kicsi az árbevétele.

Például fodrász, taxis, de ezek csak kiragadott példák, jó néhány szolgáltatói kör létezik, amelyben érdemes lesz áttérni – mondta Tóth Zoltán, de hozzátette, jól át kell gondolni.

Mint a szakértő elmondta, annak érdemes választani ezt a formát, akinek az éves bevétele nem haladja meg a 6 millió forintot. Ebben az esetben havi 50 ezer forint az adó, a főállásúnak nem minősülő kisadózónak pedig havi 25 ezer forint.

– A törvény megszabja, kik nem választhatják. A biztosítási, pénzügyi ügynöki tevékenységet folytatókat és az ingatlan bérbeadásával foglalkozókat kizárták a lehetőségből. Az évi 6 millió forint a korlát, az áfa-korlát, az alanyi áfamentesség határa is ennyi lesz, valószínűleg azért húzták meg itt a határt. A 6 millió forint feletti részre 40 százalék adót kell fizetni. Aki belefér ebbe az adózói körbe, annak valóban nagyon egyszerű a dolga, mert az 50 vagy 25 ezer forintban benne van minden adója, az szja, a nyugdíjjárulék, és az egészségbiztosítás is.

Azonban érdemes megfontolni néhány korlátozást, tette hozzá az adószakértő. Ugyanis más lesz a táppénz- és a nyugdíjalap, a tételes kisadózó esetén nem a minimálbért veszik átlagkeresetként alapnak, hanem kisebb összeget.

A kisvállalkozók tételes adójába beépítettek egy értékhatárt, és azzal kapcsolatos nyilvántartási kötelezettséget is. A szakértő megemlítette, azért, hogy kizárják a burkolt munkaviszony kialakulását, az alkalmazottak kiszervezését a cégektől. Ha a kisadózó ugyanazon partnere számára az év folyamán 1 millió forintot meghaladó számlát bocsát ki, akkor ezt mindkét fél köteles jelenteni az adóhatóságnak. Ilyenkor tulajdonképpen egy automatikus adóvizsgálat következik, amelyben a kisadózónak kell bizonyítani, hogy nem burkolt munkaviszonyban dolgozik. Ez hogyan bizonyítható? Az adószakértő erre megemlítette, egy valódi kisvállalkozó nem egy, hanem sok megrendelő számára dolgozik, amit a számláival bizonyít.

Arra a kérdésre, hogy az új kisadó versenytársa lesz-e az evának, Tóth Zoltán azt válaszolta: – Ebben a körben, tehát ahol az árbevétel lényegesen nem nagyobb 6 millió forintnál, megéri az evából átlépni, mert az új adónemben jóval kisebb az adóteher.

A másik újdonság a kisvállalati adó lesz, aminek egyik feltétele az 500 millió forint éves mérlegfőösszeg, és maximum 25 fő alkalmazott. Az adó mértéke a társaság nyereségére és bérköltségére kivetett 16 százalék.

– Nem hiszem, hogy sok kisvállalkozás választja ezt a lehetőséget. Eddig egyetlen parnercégünk érdeklődött csak iránta. Egy szolgáltató vállalkozásról van szó, amelynek évente 80–90 milliós árbevétele van, és kisszámú, de magas fizetésű alkalmazottat foglalkoztat. A kisvállalati adó elsősorban ott éri meg, ahol magasan kvalifikált, és magas fizetésű dolgozók vannak. Kiszámoltuk, az illető cégnél az új módszerrel közel másfél millió forintot tudnak majd megtakarítani. Véleményem szerint tehát valamennyi adóelőnye lesz a kisvállalati adónak, de az adminisztrációja nem egyszerű dolog, ezért a kis cégek nem választják majd tömegesen – mondta az adószakértő.

Egyéni kisvállalkozó a taxisok többsége. Körükben érdeklődtünk a mozi előtt, ismerik- e, s mit gondolnak, megérie majd áttérni a jelenlegi átalányadózásról (egyikük említette, hogy így adóznak) az új típusú kisadóra?

– Erről van szó? – mutatja Lipovics Miklós a taxisok szakmai kiadványában bemutatott lehetőséget. – Igen, tudunk róla, de az az igazság, bármennyire jó, mert ezzel az 50 ezer forinttal mindent megfizet adózó, számomra van egy nagy akadálya. – Az, hogy vannak időszakok, amikor egy kuncsaft sem jön. Most is órák óta állunk, és nem jön utas. Így nem tudjuk kitermelni azt a havi 50 ezer forintot sem. Itt a taxizás, legalábbis a mi drosztunkon csak nyugdíjkiegészítésnek jó – teszi hozzá kollégája véleményéhez Kemes István.

– A kamionos is kisvállalkozó, annak biztos, hogy jobban megéri majd áttérni az új adózásra – csatlakozott a többiek véleményéhez Szép Lajos nyugdíjas taxis.


A gazdaság fehérítése is cél volt

A kisvállalkozások tételes adóját a munkahelyvédelmi akcióterv részeként fogadta el az országgyűlés. Az adózás egyszerűsítésével, és viszonylag alacsony mértékével részben a gazdaság fehérítése is célja volt a jogalkotónak. Abban bíznak, hogy az egyszerűség és a szinte minden közterhet magában foglaló havi 50 ezer forintos adóösszeg befizetése biztonságot ad, és egyre többen úgy gondolják majd, hogy nem éri meg az adócsalás kockázatával működni. Ezt majd a gyakorlat igazolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!