Gazdaság

2012.10.08. 06:00

Prés alatt a hozamok

Csökkenést hozott a betétek piacán, hogy a nemzeti bank egy hónapon belül másodszor vágta meg az alapkamatot. A hozamok ennek ellenére nemzetközi összehasonlításban továbbra is kiemelkedően magasak.

Varga Lívia

Kettős nyomás alatt vannak ma Magyarországon a betéti kamatok, a csökkenő irányadó ráta mellett ugyanis a magasabb inflációs várakozások is negatív hatást eredményeznek, derül ki a Bankmonitor. hu friss elemzéséből. – Komoly kamatcsökkentési hullámot idézett elő a hazai kínálatban az, hogy az MNB szeptember 26- án másodszor csökkentette 25 bázisponttal – 6,5 százalékra – a jegybanki alapkamatot. A kiemelt ajánlatokkal rendelkező pénzintézetek az első, augusztus 27-i kamatvágás után jellemzően még kitartottak, a második csökkentés azonban már ezekre az ajánlatokra is komoly hatást gyakorolt – magyarázza Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

– Az utóbbi egy hónapban így mind a 13 országos lefedettséggel rendelkező bank mérsékelte betéti kamatait, legalább 25 bázisponttal. A változások jellemzően a hatálybalépést követően, illetve a hónapforduló beálltával léptek életbe. A jegybanki alapkamat – teszi hozzá a szakértő – közvetetten és közvetlenül is befolyásolja a hozamokat. Egyrészről több bankbetét kamata az irányadó rátához kötött, így annak változásait automatikusan követi. A közvetett hatást pedig az általános kamatcsökkentésen keresztül lehet érzékelni, amely mindkét kamatdöntő ülést követte. A kamatok reálértékének alakulásában ezeken túl szerepe van az inflációs előrejelzések negatív irányú változásának is.



Jelenleg – a hónapokkal ezelőtti 3,3 százalékos várakozással szemben – a becslés szerint 5,1 százalékos pénzromlásra számíthatunk a következő egy évben, így a betétek reálértéke a kettő közti különbséggel, azaz további közel két százalékponttal lehet alacsonyabb a meghirdetett nominális kamatoknál. – Összességében azonban a csökkenések ellenére is kiemelkedő lehetőségeket biztosít a magyar kamatkörnyezet. Mind a forint, mind pedig az euró alapú lekötések hozamai meghaladják a nyugatés közép-kelet-európai kamatszinteket – fogalmaz Bonda Balázs.

Az elemző példát is hoz: a legjobb feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betét egy évre 8,62 százalékos kamatot kínál, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legmagasabb kamatszint pedig 7,50 százalék az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között. A 6,5 százalékos irányadó ráta egyébként továbbra is az Európai Unió legmagasabb alapkamata. A második legmagasabb alapkamata Romániának van, az érték ott 5,25 százalék, vagyis 125 bázisponttal alacsonyabb a magyarnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!