Gazdaság

2012.10.02. 08:03

Elismerés Doucha Ferencnek - Zala megye fejlesztéséért kapta

Nagykanizsa - Zala kínai kapcsolatait építi, két pozíciójából kifolyólag is segíti a vállalkozások hitelhez jutását, és fontos számára az oktatás, képzés zalai helyzetének jobbítása is. Doucha Ferenc munkáját Zala Megye Fejlesztéséért díjjal ismerte el a megyei közgyűlés.

Varga Lívia

- Rendkívül megtisztelő ez az elismerés, hiszen nagyon sokan dolgoznak a megyében azért, hogy a gazdaság fejlődjön. Saját szegmensemben én is igyekszem hozzájárulni ehhez - bocsátja előre Doucha Ferenc, a World 2000 Kft. ügyvezető igazgatója.

A nagykanizsai cégvezető hosszú évek óta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke. Zala számára komoly lehetőséget lát a kínai kapcsolatok felvételében.

- A VOSZ szervezésében és a megyei közgyűlés támogatásával már két találkozón vagyunk túl, és remélhetőleg még idén sikerül az egyik kínai tartománnyal egy keretmegállapodást kötni az oktatás, a kultúra és a gazdaság területén való együttműködésre. Később ennek fontos szerepe lehet a megye gazdaságfejlesztésében is. A visszajelzés egyébként mindkét delegáció esetében pozitív volt.

A megállapodás aláírása után pedig rá lehet térni a gazdasági kérdésekre. Az elnök úgy véli, a turizmus, egészségturizmus területén és az iparban, ezen belül az elektronikában, a gépgyártásban és a tradicionálisan zalai faiparban van leginkább esély a kapcsolatok kialakítására.

Doucha Ferenc a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Kuratóriumának elnökeként a mikrohitel bizottságban is tevékenykedik.

- Az elmúlt években sok mikro- és kisvállalkozás számára nyújtott az alapítvány beruházási hitelt, ami hozzájárult megerősödésükhöz, talpon maradásukhoz. Az új, vissza nem térítendő támogatással kombinált mikrohitel nagy siker a mikrovállalkozások körében. Az elmúlt tíz évben a VOSZ-nál rengetegen igényeltek Széchenyi Kártyát is. Sok vállalkozásnak ez az utolsó mentsvára. Saját vállalkozásomban nekem is jó pár éve van. Szinte nélkülözhetetlen eszköz, felhasználása rugalmas.

Ami pedig a jövőt illeti, Doucha Ferenc szerint optimizmussal kell előre tekinteni, hiszen ha visszanézünk, látszik, hogy a fejlődés folyamatos, ha sok esetben keserves is. Zala számára komoly kihívást jelent Győr-Moson-Sopron megyéhez felzárkózni, ehhez az elnök szerint a képzést, oktatást is komolyan kell venni. ezért a Nyugat-magyarországi Egyetem gazdasági tanácsában tevékenykedik. Mint mondja: fontos cél, hogy a harmadik autóipari centrum Zalaegerszegre költözzön.

- A magyar ember, így a vállalkozások többsége is meglehetősen pesszimista, számtalan olyan sikeres cég van azonban, amely példát mutat. Innovációval, új ötletekkel talpon lehet maradni. Persze vannak veszteségek, nagy a fluktuáció, sok vállalkozás megszűnik, ezzel sajnos együtt kell élni. Ám nem szabad feladni, ha van egy jó jövőkép, túlélhetők a nehézségek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!