Gazdaság

2012.05.03. 13:42

Zala Volán Szakszervezetek: megalapozatlan a Volán-társaságok összevonása

Zalaegerszeg - Szakmailag megalapozatlannak tartják a Volán-társaságok összevonását a Zala Volán Zrt. Szakszervezetei, ezért azt kérik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy vessék el az összevonás szándékát - közölte a szövetség.

MTI

A minisztérium szándéknyilatkozata szerint a mostani 24 Volán céget 6-8 társaságba vonnák össze. A Zala Volán Zrt. Szakszervezetei szakmailag megalapozatlannak tartják a Volán-társaságok régiós összevonását, szerintük az integráció nem eredményez sem minőségi sem gazdaságossági javulást.
   
A zalai szakszervezetek Völner Pál államtitkárhoz csütörtökön eljutatott levelükben emlékeztetnek arra, hogy négy évvel ezelőtt a politikai és szakmai ellenállás hatására a szervezeti összevonás helyett együttműködésre épülő régiós konzorciumi forma jött létre, amelynek alapjai most is megvannak, és a célkitűzéseknek is megfelelnek.
   
Az érdekvédők szerint markánsabb megtakarítás csak "működési és szolgáltatásbeli zavarokat előidéző" létszámleépítés árán valósulhat meg. Az "ingerküszöböt messze meghaladó" 1.900 főt érintő létszámleépítés jövőre mintegy 5 milliárdos költségmegtakarítást eredményezne. További megtakarítások viszont járatszűkítésekkel sem érhetők el, ugyanis a városi tömegközlekedés tavalyi 3-9 százalékos járatcsökkentése és a folyamatos teljesítménykivonás már így is elégedetlenséget váltott ki a szolgáltatást igénybevevők körében - közölte a szakszervezet.
   
Az évek óta "bizonytalanságban és jövőkép nélküli állapotban tartott cégcsoport" azért tud szervezetten, stabilan működni, mert a szakemberek és a munkavállalók döntő többsége elkötelezett munkát végez - olvasható a Zala Volán Zrt. Szakszervezeteinek levelében.
   
Figyelmeztetnek arra is, hogy az összevonás hatalmas előkészítő, szervező munkát és több milliárdos költségcentralizációt igényel. A különböző kondíciójú cégek integrációja számos, még előre nem látható problémakört is előidézhet. A 24 Volán csoport eltérő foglalkoztatási szabályainak, bérszerkezetének, valamint informatikai rendszerének összehangolása az átalakításra tervezett fél évnél jóval több időt igényel. 
   
A Zala Volán Zrt. Szakszervezetei érdekeltek a minőségi szolgáltatást nyújtó, hatékony közösségi közlekedés megteremtésében, ezért azt kérik a szaktárcától, hogy vessék el az összevonás szándékát, a cégcsoport jövőjéről pedig kezdődjön el egy érdemi, konstruktív szakmai párbeszéd - áll a szakszervezet közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!