Gazdaság

2012.04.10. 05:29

Támadásban a monília

Több-kevesebb eső esett az ünnepek alatt, ami még nem pótolhatta a féléves szárazság okozta hiányt. Mindenesetre egy kis enyhülést hozott, és mást is. A kiskertekben, gyümölcsösökben e napokban aktuális elővenni a permetezőt.

Hajdu Péter

Az első jelentősebb tavaszi eső péntekre örvendeztette meg a kiskertek tulajdonosait, a megyeszékhelyen például 22 millimétert, Bak térségében 14-15 millimétert mértek. A szabadföldi vetemények ideje még nem jött el, de a gyümölcsösökben már növényvédelmi feladatot is hozott az időjárásváltozás.


- Hosszabb meleg, száraz periódust követően jött az eső és vele a hűvösebb idő. Az előzmények hatására a kerti növények, gyümölcsösök jó két héttel előbbre tartanak a fejlődésben az átlagos évekhez képest. A kajszibarack már elvirágzott, tisztul a termése, az őszibarack, szilva napok óta virágzik, a cseresznye, meggy pedig teljes virágzásban pompázik. A két időjárási tényező, a korábbi meleg, majd a hűvösebb, csapadékosabb idő együttes hatása viszont jónéhány kultúrában fertőzési veszélyhelyzetet okoz - mondja Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója.

A szakember a csonthéjasokkal kezdte, amelyek közül a kajszi és a meggy a legérzékenyebb a moníliás gombabetegségre.

- A virágzás az egyik legkényesebb időszak, mert a károsító a virágon keresztül jut be legkönnyebben a növénybe. A monília megfertőzi magát a virágot, amin keresztül a hajtásokba is behatol. Hatására a virág és a hajtás elszárad, ez olyan látvány, mintha leforrázták volna - folytatja.


Mint elmondta, kisebb mértékben fogékony a fertőzésre a cseresznye és a szilva, de ha mód van a permetezésre - ez elsősorban a fa méretén múlik - esetükben is érdemes védekezni a monília ellen. Indokolt a felszívódó készítmények használata, különösen, ha a virágzás elején nem permetezett valaki kontakt szerrel. Az őszibarackfáknál elsősorban a tafrinás levélfodrosodás ellen kell most védekezni.

Az almafák pirosbimbós állapotban vannak, s mivel előbbre tart a természet, a varasodást okozó aszkospórák már beértek, és szóródnak. A csapadék elősegítette az almafa varasodás korai fertőzését, a továbbiakban - meleg időjárás esetén - a lisztharmat fertőzés kialakulására is lehet számítani. Szabó Béla megjegyezte, ha valaki körültekintően választott felszívódó készítményt a csonthéjasok monília fertőzése ellen, akkor olyan szert vásárolt, amely az alma varasodásával és a lisztharmattal szemben is hatékony. Az alma esetében - a virágzás időszakát kivéve- a réz és a kéntartalmú szerek is ajánlottak. A kéntartalomnak a kikelt takácsatkák ritkításában van szerepe, a réznek pedig a tűzelhalás (Erwinia) baktériumos fertőzés megelőzésében. Az almafákon hamarosan megjelenhetnek a levélpirosító levéltetvek, később a zöldalma levéltetvek is betelepednek.

- Léteznek olyan rovarkárosítók, amelyek bizonyos rovarirtók forgalomból való kivonása miatt megszaporodtak. Ezért, például a vértetvek fán áttelelő fehér csomóit mechanikailag kell eltávolítani, és ha nagyon ellepik a friss hajtásokat, azokat is érdemes levágni. A szőlőben, ha valaki nem végezte el a lemosó permetezést, még nem késett el. Olyan készítményt érdemes választani, amely a gombás fertőzések és a rovarok ellen is védelmet nyújt. Az olajos, kéntartalmú készítmények jönnek elsősorban szóba - hívta fel a figyelmet Szabó Béla igazgató.

A rovarkártevők elleni küzdelem során figyelmet kell fordítani a méhek védelmére. Nappal csak méhekre veszélytelen készítményeket szabad felhasználni, akkor is, ha a gyümölcsfák már nem, de köztük a gyomnövények virágoznak. Este, ha a rovarok nem járják a növényeket, méhkímélő technológia alkalmazására engedélyezett, méhekre mérsékelten veszélyes szerek is használhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!