Gazdaság

2012.04.12. 06:24

Megritkította a termést a fagy: volt, ahol a jég is pusztított

Nem olyan mértékben, mint az alföldi, illetve nyírségi területeket, de Zalát is érte fagykár az ünnepek táján. A termelők bejelentései ezekben a napokban érkeznek a földművelésügyi igazgatóságra.

Hajdu Péter

Eddig Zala megyében összesen 38 hektár területről, három jelentősebb gyümölcstermelő jelzett fagy- és jégkárt, tudtuk meg Fentős Jánostól, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetőjétől. Mint elmondta, április 2-án, 9-én és 10-én voltak a legerősebb fagyok. S noha a megye több részén is mértek mínuszokat, az eddigek alapján úgy tűnik, Gősfa, Kispáli, Nagypáli, Lakhegy környékén volt a legsúlyosabb a helyzet. Nagykanizsa térségéből egyelőre Eszteregnyéről érkezett bejelentés, ahol egy körteültetvény károsodott a fagytól. Az osztályvezető elmondta, az említett számok még nem a végleges helyzetet mutatják.

A termelőknek a mezőgazdasági kár észlelésétől tizenöt napjuk van a kár bejelentésére.


- A méréseim szerint másodikán reggelre mínusz 5,5-6,5 fokra hűlt a levegő, a mélyebben fekvő területeken hidegebb volt. De ez nem volt elég, csütörtök estére jött egy nagy jégverés is, ami azt jelenti, hogy itt néhol 5-10 centiméter vastagságban állt a jég a földeken és a réten. Akkora volt, hogy még másnap reggel is lehetett jeget látni, ahol összehordta a víz. Az öregek sem emlékeznek, hogy mikor volt ekkora jég, ráadásul kora tavasszal - mutat körbe a lakhegyi elágazóban levő területekre Méhes Gábor gazdálkodó, akinek a 7 hektáros almásában voltunk. - Aztán húsvét hétfőn reggelre érkezett az újabb fagyhullám mínusz négy-öt fok között, másnapra, kedd hajnalra pedig megismétlődött az előző naphoz hasonló hideg. Tehát ezekben a napokban minket háromszor sújtott a fagy, egyszer pedig a jégverés. Nekem ez tíz évre elegendő stresszt, és tízmilliós nagyságrendű kárt jelent. A terméskiesés fajtáktól függő, a korábbi virágzású almák, például az idared, braeburn szinte száz százalékban elfagytak. A későbbi virágzásúakban pedig már látom, legalább 70-80 százalékos kár lesz, elvétve találok ép rügyeket - sorolta az elkeseredett gazda az őt ért természeti csapások tavaszi sorozatát, ami számára annál is nagyobb csapás, mert a család a gazdálkodásból, elsősorban az almaültetvények terméséből, hasznából él.

Mint elmondta, a jég és a fagy sávszerűen pusztított: - Egerváron, Vasboldogasszonyon már nem volt ekkora pusztítás, és Pácsonyban, Győrváron sem. Az említett területek között, mirajtunk vonult végig egy sávban.

Méhesék összesen 24 hektárnyi almaültetvénnyel gazdálkodnak, lent, a főút melletti 7 hektáros ültetvényen kívül Lakhegy más részén van a gyümölcsös nagyobb része, de ott is 60-70 százalékra becsüli a gyümölcsös várható terméskiesését.

- Még nem tudom, milyen segítségre lehet számítani, a kárenyhítési alapba természetesen befizettük a szükséges összeget, de eddig még nem lehetett biztosítást kötni - mondta a gazdálkodó.


Az ágakat vizsgálgatva megjegyezte, alig lehet ép virágot találni. Kettévágott néhányat, de a többségének már barna volt a belseje, arról árulkodva, hogy a bibe megfagyott, s már nem tud megtermékenyülni. Néhány sorral távolabb pedig alig maradt virág az ágon, ahol a jég leverte.

Nagykutason, az Alma 2000 Kft.-nél hasonló a helyzet. Mint Farkas Ervin ügyvezető becsült számok említése nélkül elmondta, egyelőre annyit látni, hogy nagy a kár. Ugyancsak érintette a gyümölcsösüket a jég és a fagy. Esetükben három gyümölcsféle látta kárát. Az alma, a kajszibarack és a cseresznye. Utóbbi, mint az ügyvezető elmondta, teljes virágzásban állt, azaz a legérzékenyebb állapotban érte a fagy. Néhány napba beletelik, míg felbecsülik a várható terméskiesést.

A kiskerteket sem kímélte az ünnepek környéki időjárás. Gősfán járva Tóth Károly említette, a hegyről jöttek éppen, ahol nemcsak az öt-hat, családi szükségletre termő cseresznyefájuk fagyott el, hanem a korai csemegeszőlőn is fagyás nyomait vélték felfedezni, mert elfeketedett a hajtások vége.

- A nagy cseresznyefánkon nem sok gyümölcs lesz idén, előfordul az ilyesmi, egyik évben van, a másikon nincs. Értékesíteni nem szoktunk a gyümölcsből - említette néhány utcával feljebb az udvaron Födő Mária. - Legalább harmincéves, vagy idősebb ez a szép cseresznyefa, korai cseresznye, júniusban érne - tette hozzá élettársa, Néma Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!