Gazdaság

2012.04.06. 02:27

Megfelelő szakmát a fejlődésért

Zalaegerszeg - A megyei munkaügyi központ 102 iskola 7-8. osztályos tanulói, 1372 diák, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pedig 200 vállalkozás igényeit, terveit mérte fel a szakmaválasztást, illetve a munkaerő szükségleteket illetően.

Hajdu Péter

Minderről Rigó Csaba kormánymegbízott, Borsos József, a munkaügyi központ igazgatója és Mazzag Ferenc kamarai elnök tartott sajtótájékoztatót tegnap. A felmérés a Szlovénia- Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében, a Right Profession (Megfelelő szakmát a fejlődésért) nevű uniós projekt része, amelynek célja a munkanélküliség csökkentése, és a vállalkozások igényeinek megfelelő munkaerő biztosítása. A projekt első része volt a felmérés, melynek eredményeként többek között kiderült, hogy a zalai gyerekek mintegy harmada szeretne szakközépiskolában szakmát tanulni, s háromnegyedük állítja, hogy megfelelő információval rendelkezik ehhez, ami korántsem biztos. A tanulók kétharmada tudja, mi akar lenni, de többnyire szolgáltatási típusú szakmák felé orientálódik. A zalai cégek nagyobb részénél viszont inkább a gépészeti, építőipari szakemberek a keresettek. Az összehangoláshoz üzemlátogatásokkal, szakmai bemutatókkal, tájékoztatókkal igyekeznek segítséget adni a hároméves, 140 millió forint költségvetésű projekt során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!