Gazdaság

2012.04.03. 08:35

KSH: enyhe januári növekedés a külkereskedelmi termékforgalomban

Januárban a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 2,9 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál, a külkereskedelmi mérleg aktívuma 419 millió eurót (129 milliárd forintot) tett ki - közölte a januári részletes külkereskedelmi adatokat kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI

A kivitel értéke 6,266 milliárd euró (1.936 milliárd forint), a behozatalé 5,847 milliárd euró (1.808 milliárd forint) volt.

Az idei januári 419 millió eurós aktívum némileg elmarad az egy évvel korábbi 432 millió eurót kitevő többlettől, ugyanakkor forintban mérve az aktívum idén januárban 129 milliárd volt, jelentősen meghaladta a múlt év januárban mért 119 milliárd forintot.

A forgalom forintban mért árszínvonala importban 11,9, exportban 8,4 százalékkal emelkedett az előző év első hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,1 százalékkal romlott. Az év első hónapjában a forint a dollárhoz képest 15,4, az euróhoz mérten 11,6 százalékkal gyengült.

A részletes adatokból kitűnik, hogy átlagot meghaladó mértékben nőtt a heterogén összetételű feldolgozott termékek, az élelmiszerek, illetve a nyersanyagok mindkét irányú forgalma, illetve néhány gépipari termék exportja. Ezzel szemben a híradás-technikai eszközök kereskedelme tovább csökkent.

A legnagyobb súlyú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene mindkét forgalmi irányban némileg alatta maradt a 2011. év azonos havi szintjének. Az exportban 8 százalékot maghaladó, az importban 4 százalékos a visszaesés.

Folytatódott a híradás-technikai hangrögzítő-, és lejátszó készülék, ezen belül is a tv-készülék és alkatrészexport volumenének tavaly május óta tartó jelentős visszaesése (közel 20 százalék), bár az import csökkenése mérsékelt volt.

Három meghatározó árucsoport kivitelében kétszámjegyű volumenbővülést regisztrált a KSH : az energiafejlesztő gép és berendezéseknél 26 százalékot, az általános rendeltetésű ipari gép, illetve a villamos gépeknél 29 százalékot, a villamos készülék és műszer kivitelében 21 százalékot, ugyanakkor a közúti járművek értékesítése 8 százalékkal nőtt.

A feldolgozott termékek exportjának volumene 15,1, az importé 10,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitel volumene közel ötödével, a behozatalé mintegy tizedével emelkedett. Átlagot meghaladó mértékben nőtt a vas és acél, illetve a fémtermékek mindkét irányú forgalmának, továbbá a gumigyártmány exportjának volumene. Az utóbbi árucsoport importja nem érte el a bázisszintet, ezzel szemben a gumigyártás alapanyagául szolgáló nyersgumi behozatalában jelentős növekmény realizálódott.

Az energiahordozók importvolumene 7,8 százalékkal volt kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék, valamint a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene - az energiaárak 30 százalékot meghaladó emelkedése mellett - több mint 10 százalékkal esett vissza.

Az év első hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének és behozatalának volumene egyaránt közel tizedével nőtt a 2011. januárihoz viszonyítva.

Az előző hónapok csökkenő trendjét követően a gabona és gabonakészítmény exportjában kétszámjegyű volumenbővülést regisztrált a KSH. Ezen belül a legnagyobb részarányt képviselő kukoricakivitel értékének emelkedését a dél-amerikai aszály miatti jelentős árnövekedés, a búzáét a mennyiségi változás határozta meg.

Az importban egyszámjegyű volt a visszaesés a hús és húskészítmény, a tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs árucsoportoknál, ezzel szemben a cukor, cukorkészítmény és méz behozatalának volumene több mint kétszer, az állati takarmányé harmadával volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2012. januárjában a kivitelben 3,9, a behozatalban 5,6 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. A külkereskedelmi egyenleg aktívuma 908 millió eurót tett ki.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 12,3 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé némileg elmaradt a tavaly januári szinttől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 489 millió euró volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!