Gazdaság

2012.04.16. 05:38

Itt az adófelajánlások ideje

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, s ezzel együtt az adó 11 százalékáról történő nyilatkozattétel idei lehetősége is. Valószínűleg sokan már éltek is vele azok közül, akik elkészítették a 2011-es évről szóló bevallásukat.

Hajdu Péter

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága a felajánlható egy százalékok néhány alapvető tudnivalójáról adott tájékoztatást. Mint ismert, a jogszabályban megszabott feltételeket teljesítő civil szervezeteknek, illetve az egyházaknak vagy a kiemelt költségvetési előirányzat javára lehet adónk egy, vagy egy plusz egy százalékáról nyilatkozni. Az idei kiemelt költségvetési előirányzat a tavalyihoz hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program támogatása.

Az adóhatóság felhívta a figyelmet néhány alapvető okra, ami érvénytelenné teszi a nyilatkozatot. Ilyen például az szja-befizetés határidőből való elkésése, a rendelkező nyilatkozat május 21. utáni beérkezése, vagy ha valaki tévesen tünteti fel a kedvezményezett adószámát. Természetesen kizáró ok, ha az adózó nem tett eleget a bevallási kötelezettségének, vagy éppen a megengedettnél több kedvezményezett adószámát, illetve technikai számát adja meg.

A rendelkező nyilatkozatot a nyomtatvány részeként (1153, 1153E), valamint a 1153ANY adónyilatkozathoz kapcsolt lapon lehet eljuttatni az adóhatósághoz. Az elektronikus adóbevallásban is mód van erre, továbbá lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban személyesen, vagy a postán, illetve elektronikus űrlapon is küldhető, a bevallástól elkülönülten. Azok a munkavállalók, akiknek a munkáltatója készítette el a bevallást, a nyilatkozatukat a munkáltatóhoz kell visszajuttatni, május 11-ig. A NAV tájékoztatása szerint tavaly (a 2010. évi szja-bevallás során) a régióból 227370-en tettek rendelkező nyilatkozatot adójuk egy százalékáról. Győr-Moson-Sopron megyében 106457-en, Vas megyében 59386-an, Zalában pedig 61527-en. Az előző két évben mindhárom megyében növekedett az egy százalékot felajánlók száma. Az adatok szerint, összességében többen gondoltak a civil szervezetekre, mint a központi költségvetési előirányzat és az egyházak javára, viszont a növekedés az utóbbiak javára volt erőteljesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!