Gazdaság

2012.01.25. 17:06

Közeleg az szja-bevallás: új lehetőség az adónyilatkozat

Közeleg a személyijövedelemadó-bevallás ideje, az egyéni vállalkozóknak és áfa-fizetésre kötelezetteknek február 27, a többi magánszemély számára május 21. a határidő.

Hajdu Péter

Idén újabb lehetőséggel bővült, s most már négyféle módja van az szja-bevallásnak. Ezek fontosabb tudnivalóiról adott tájékoztatást az adóhatóság. A munkáltató számára nem kötelező ugyan a dolgozó adóbevallásának elkészítése, a jövedelemadó megállapítása, de megteheti. A munkavállaló viszont január 31-ig nyilatkozhat arról, hogy ezt kéri. Ugyanakkor arról is nyilatkoznia kell a munkavállalónak, ha nem kéri a munkáltatói adómegállapítást.

Az adókötelezettség teljesítésére új lehetőségként lépett be idén az adónyilatkozat. A magánszemély adónyilatkozatot tehet, ha nem keletkezett olyan kötelezettsége, nem él olyan jogosultsággal, ami miatt bevallási kötelezettségét munkáltatói adómegállapítással, vagy adóbevallással kell teljesítenie. Annak eldöntéséhez, hogy valaki jogosult-e erre, a NAV honlapjáról letölthető 1153ANY jelű nyomtatvány ad segítséget. Az adónyilatkozatban a személyi adatokon kívül az adóévi jövedelem együttes összegét, a 16 százalékos jövedelemadó összegét, és a munkáltató által levont adóelőleg összegét kell feltüntetni.

Az egyszerűsített adóbevallást az adóhatóságtól lehet kérni az erre szolgáló nyilatkozaton (1153NY), amelyet február 15-ig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun a NAV-hoz eljuttatni.
Ha valaki nem választja, vagy nem választhatja az előbbi módszerek valamelyikét, a hagyományos módon, a 1153-as számú szja-bevallás nyomtatványon önállóan kell teljesítenie a bevallási kötelezettségét, aminek május 21. a határideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!