Gazdaság

2012.01.18. 17:55

Gumibitumen üzemet épít a MOL Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Egy korszerű útépítő anyagot, gumibitument gyártó üzem építését kezdték meg a MOL Zalai Finomítójában. Az évente 5 ezer tonna kapacitású üzem 300 millió forintba kerül, amihez 128 millió forint állami támogatás társul a gazdaságfejlesztési operatív programból.

Hajdu Péter

A kőolaj-finomítóban szerdán tartott sajtótájékoztatón Holló András, a K+F projekt vezetője elmondta, a gumibitumen gyártásának kifejlesztését tíz éve kezdte meg a MOL. Az anyagot bitumenből és használt gumiabroncsokból származó őrleményből állítják elő. Az USA-ban már a 60-as évektől alkalmazzák, az ezzel készülő utak tartósabbak, nem vályúsodnak, nem képződnek rajtuk kátyúk és repedések. Az útépítések helyszínén készítik, mert a gumiszemcsék kiválása miatt pár órán belül fel kell használni.


A MOL azonban a Pannon Egyetemmel együttműködve kidolgozta a kémiailag stabilizált gumibitument, ami szállítható és tárolható, így egy gyártó bázison nagyobb, ipari mennyiség előállítása is lehetővé válik. A hazai olajvállalat szabadalmaztatta ezt az eljárást. Mint elhangzott, először 2004-ben egy zalaegerszegi utcában próbálták ki az új anyagot, majd az ország több részén is, és kedvezőek a tapasztalatok.

Eichinger Attila, a MOL Zalai Finomítójának területi vezetője felhívta a figyelmet a termék környezetvédelmi jelentőségére, továbbá közölte, az új projektüzemet is a környezetvédelmi szempontok leggondosabb figyelembevételével építik. Egy jelenlegi bitumengyártó üzem átalakításával és a szükséges speciális berendezések beépítésével alakítják ki a zárt rendszerű létesítményt, amely a tervek szerint júniusban kezdi a próbagyártást. A gumibitumen üzem évente 5000 tonna útépítő anyag előállítására lesz alkalmas, ez mintegy 150 ezer személygépkocsi-gumiabroncsfeldolgozását teszi lehetővé. A gumiőrleményt nem helyben készítik, máshonnan szerzik be és szállítják ide.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!