Gazdaság

2012.01.17. 16:27

Az út- és vasútépítés a húzóerő

Novemberben 3,6 százalékkal volt magasabb az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbinál, az előző havihoz képest pedig 7,3 százalék volt a növekmény, az év első 11 hónapjának termelése ugyanakkor 8,8 százalékkal elmaradt 2010 azonos időszakáétól.

Varga Lívia

2011 novemberében az építőipari termelés volumene 3,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésében 3,2 százalékos visszaesés következett be, az egyéb építmények építésében ezzel szemben 10,3 százalékos volt a növekmény az előző évihez képest, derül ki a Központ Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A növekedést az út- és vasútépítő cégek, szervezetek termelésének az előző évi rendkívül alacsony bázist mintegy 50 százalékkal meghaladó teljesítménye okozta.


A 2011 novemberében kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 3,2 százalékkal emelkedett, az épületek építése esetében azonban 7 százalékkal visszaesett, az egyéb építményekre kötött új szerződéseké viszont 11,3 százalékkal emelkedett a 2010 novemberihez viszonyítva. A növekedés ugyancsak a vasút-felújítási munkákra kötött nagy értékű szerződéseknek volt köszönhető.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene a 2010. novemberihez képest 39,5 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 41,3 százalékkal, az egyéb építményeké 38,5 százalékkal esett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!