Gazdaság

2012.01.05. 16:37

A cégek fekete éve volt a tavalyi

A cégvilágban 2011 a felszámolások évének is nevezhető, s félő, idén sem lesz ez másként. Tavaly minden korábbinál több, összesen 20 291 vállalkozással szemben indítottak felszámolási eljárást az országban.

Hajdu Péter

A hitelezők által tavaly megindított felszámolási eljárások száma 16,5 százalékkal volt több, mint  2010-ben, a válság előtti utolsó "békeévhez", 2007-hez hasonlítva pedig több mint duplájára nőtt  tájékoztatta lapunkat a cégvilág tavalyi fekete krónikájáról az Opten céginformációs szolgáltató, melynek stratégiai igazgatója, Csorbai Hajnalka megjegyezte: "A válság második hulláma kivéreztetett állapotban találta a magyar kis- és középvállalkozói szektort, így egymás után három borzalmas negyedévet zártak tavaly a cégbíróságok."


A tavalyi év kiugró értéket hozott a végelszámolások tekintetében is. Az előző évi 13 685 végelszámolással szemben tavaly 22 958 eljárást indítottak maguk a tulajdonosok, illetve a cégbíróságok. Mint közölték, tavaly meghatározóvá vált a korábban nemigen ismert, úgynevezett kényszer-végelszámolás, amikor a cég megszüntetését nem a tulajdonosok, hanem a cégbíróság kezdeményezi. A múlt évben  a végelszámolások 74 százalékát a bíróság kezdeményezte, a társasági- és a számviteli törvény alapján, elsősorban a mérlegbeszámoló leadásának elmulasztása miatt. Ezek mögött az esetek mögött legtöbbször elhagyott, már nem működő cégek álltak.

A csődarány, vagyis a bedőlt cégeknek az adott ágazaton belüli aránya az összes céget illetően az országban 4 százalék volt a 2010-es 3,4 százalékkal szemben. Ezen belül a legnagyobb vesztes az építőipar két szegmense, az épület- és egyéb építménykivitelezés volt, 10 és 8,28 százalékkal, a biztonsági piac 6,66, továbbá a speciális szakképzést nyújtó intézmények 6,18 százalékkal.



Gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!