Gazdaság

2011.12.30. 10:08

Sokba kerülhet a rokkantsági ellátás mellett végzett feketemunka

Zala megyében a 15 ezer 874 megváltozott munkaképességű közül 4878 főnek kell március 31-ig kérnie komplex orvosi minősítését, egyébként májusban megszűnik az ellátása. Erről január 31-ig minden érintett tájékoztatást kap a nyugdíjfolyósító igazgatóságtól.

Varga Lívia

Zalaegerszegen 928 helyen csenget majd a levéllel a postás, míg országosan 231 ezer 490 1955-ben vagy később született megváltozott munkaképességűt keres meg a felülvizsgálat ügyében a nyugdíjfolyósító, tudtuk meg dr. Fürediné Kerkai Valériától, a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetőjétől. S azoknak is nyilatkozni kell, akiknek folyamatban levő ügyük van. Ők a helyi szervtől kapnak levelet.

- A komplex minősítés időpontja elsősorban az életkortól függ. Először a fiatalabbakat vizsgálják, ám azokat, akiknek közben előírt orvosi felülvizsgálata lenne, legkésőbb a felülvizsgálat esedékességének hónapjára be kell rendelni. Ha munkaképesnek nyilvánítják őket, és rehabilitálhatók, rehabilitációs ellátást, ha nem, rokkantsági ellátást kapnak a jövőben. Mindkét ellátás csak abban az esetben jár, ha egészségi állapotuk a komplex minősítés alapján legfeljebb 60 százalék vagy kisebb mértékű.

A rehabilitációs ellátás összege a minimálbér (jövőre 93 ezer forint) 30 és 50 százaléka, azaz 27 ezer 900 és 46 ezer 500 forint között lesz. A rokkantsági ellátást az egészségi állapottól függően a minimálbér 30 és 150 százaléka, azaz 27 ezer 900 és 139 ezer 500 forint közt határozza meg a törvény. Jelenleg az 1955-ben vagy később született megváltozott munkaképességűek ellátása esetében a zalaegerszegi átlag 59 ezer 848, a zalai 55 ezer 100, az országos pedig 51 ezer 525 forint. Az 1949-ben vagy az előtt született 7221 zalai megváltozott munkaképességű január 1-től öregségi nyugdíjat kap, míg a 3780 1954-ben vagy előbb születettnek rokkantsági ellátást folyósítanak majd. Ezen esetekben csak a jogcím változik, az összeg nem.

- Aki idén december 31-ig betölti az 57. életévét, akkor, amikor majd betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt, tehát egy 1952-es 62,5 éves korában, kérheti, hogy a rokkantsági ellátást öregségi nyugdíjként folyósítsák tovább - mondta el az igazgató a csütörtökön kihirdetett törvény alapján.

A január 1-től járó 4,2 százalékos emelést valamennyi ellátásra ráteszik, kivéve az idén rendszeres szociális vagy átmeneti járadékban részesülőket.

Sokakat érdekelhet az is: „átfordult” ellátásuk folyósítása esetén milyen szabályok mellett lehet dolgozni. A rokkantsági ellátást meg kell szüntetni, ha a keresőtevékenységből származó jövedelem 3 egymást követő hónapra vonatkozó átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát, tehát a 139 ezer 500 forintot, ám ez csak a július 1-től szerzett jövedelmekre lesz érvényes.

- Rehabilitációs ellátásra egészen addig, míg nem kerül sor az egyébként is esedékes soros felülvizsgálatra vagy a törvény által előírt soron kívüli komplex minősítésre s ez alapján az új ellátás megállapítására, a most hatályos szabályok vonatkoznak, ahogy a rehabilitációs járadékra is - tette hozzá dr. Fürediné Kerkai Valéria.  

Kötelezô együttműködni a hatósággal
Akit a rehabilitációs hatóság munkaképesnek ítél, annak együttműködési kötelezettsége van, azaz a számára felkínált állást el kell fogadnia. S míg dolgozik, a rehabilitációs ellátást szüneteltetni kell. Feketemunkával azonban nem érdemes próbálkozni, mert ha kiderül, 12 havi ellátásnak megfelelő összeget kell visszafizetni. Az ilyen ellátásban részesülők igényelhetnek Rehabilitációs Kártyát, ami mentesíti a foglalkoztatót a munkabért terhelő járulék megfizetése alól. S az ellátásra jogosultnak sem kell fizetnie eho-t, nyugdíjjárulékot viszont igen
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!