Gazdaság

2011.10.03. 05:29

Jön az új szeszadó

Az új jövedékiadó törvény részeként novembertől új szeszadó lép életbe. Drasztikus, 50 százalékos adóemelés terheli majd a ma még olcsóbb szeszes italokat.

Hajdu Péter

Barabás Attilától, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatójától érdeklődtünk, mit jelent ez a változás a párlatok piacán, s hogyan fog reagálni erre a szeszipar?

A vezető elmondta, a differenciált adóemelés háromkulcsos jövedéki adót alakított ki. Az eddigiekhez hasonlóan nulla kulcsos maradt az otthon főzött és bérfőzött pálinka.


Mintegy 5 százalékkal emelkedik a prémium és minőségi kategóriás termékek - pálinka, rum, brandy, whisky, és a gyümölcspárlat - adója. A szeszes ital kategóriának nevezett olcsó szegmens (például a barack-, cseresznye-, stb. ízesítésű szeszes ital) adója azonban 50 százalékkal emelkedik. Barabás Attila szerint ez utóbbi, más néven hidegúti szeszesital termékkategória - beleértve a bolthálózatok saját márkás áruit, és az alacsony szeszfokú termékeket - aránya a hazai piacon meghaladja az 50 százalékot. Az ezeket terhelő büntető adó nyomán előfordulhat, hogy egy nem minőségi, de alacsony szeszfokú termék ára eléri majd a bolti polcokon a sokkal több alkoholt tartalmazó, minőségi párlatok árát.

- A végén minden adót a fogyasztó fizet meg, és az adónak úgy lenne költségvetési vonzata, ha azt a terméket a fogyasztó le is veszi a polcról és megfizet. Ezért nyilván gondolnunk kell majd a termékeink valamiféle átstrukturálására, de a változás közel ezer cikkféleség hatvan százalékát jelenti, és ezt harminc nap alatt végrehajtani nagyon nehéz logisztikai feladat, mondta a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója, magyarázatként hozzátéve az előbbi arányszámhoz, hogy az olcsóbb kategóriájú szeszes italok aránya a cégük termékválasztékának 60 százalékát jelenti.

- A jövedéki adó emelés azt a termékkört érinti, amit Magyarországon termelnek. Ezekből a termékekből nincs import. Ezért ez az adóemelés munkahelyeket érint. Át kell gondolnunk, hogyan tovább. Az biztos, hogy nem tudunk annyi embert alkalmazni a továbbiakban, mint most.

Barabás Attila elmondta, kénytelenek lesznek leállítani tervbe vett fejlesztéseket. További hatásként említette, hogy mivel a környező országokénál 20-50 százalékkal magasabb lett a magyar jövedéki adó, a határhoz közelebb élő vásárlók már nemcsak üzemanyagért, hanem szeszes italért is kimennek majd külföldre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!