Gazdaság

2011.10.04. 05:38

Hogy vannak a növényeitek?

Több mint húszan tettek sikeres biokertész vizsgát a napokban, s kapták meg szombaton erről szóló tanúsítványaikat a baki faluházban. A hallgatók nagy terveket dédelgetnek.

Arany Horváth Zsuzsa

Barátságos hangulat, összeszokott csapat fogadta a krónikást a faluházban, ahová a tanfolyam résztvevői - megadva az esemény rangját - ünneplőbe öltözve érkeztek. A társaságot a falu polgármestere, Molnár Károly, majd a Göcsej Kapuja ÁMK vezetője, Garamvölgyi György és az akció társszervezője, a Szám Pont Kft. vezetője, Fejes Ágnes köszöntötte. A 90 órás - TÁMOP-pályázat révén megvalósult - program keretében a Szabó László tanfolyamvezető (a zalaegerszegi Viruló Kert Egyesület tagja) által kidolgozott tanterv szerint a tanulók hallhattak többek közt a vegyszermentes kiskerti gazdálkodásról, a talajfajtákról, a kártevőket elriasztó gyógynövényekről, a talajbaktérimokról, a haszonnövények kívánatos társbérletéről, a komposztálásról, valamint a gazdálkodás jogszabályi kereteiről.


- Gyakorlati alkalmakat is szerveztünk, megnéztünk néhány kiskertet - mondta a bizonyítványosztás után lapunknak Szabó László, aki Zalaegerszegen 1000 m2-en gazdálkodik, a biokertészetet nyugdíjasként tanulta ki, s a hogy vannak a növényeitek? kérdéssel nyitotta a napot.

A résztvevőket megszólítva érzékelhettük, komolyan elszánták magukat a biogazdálkodásra, de azt is tudják, a falvakban élőknek gyakran újra kell tanulniuk őseik praktikáit, hiszen menet közben valahol elveszett ez a tudás. Például az, hogy a zsurló, a zsálya, a mustár milyen nagy hasznára lehet azoknak a kerti növényeknek, melyek az asztalunkra kerülnek, hiszen a gyógynövények elűzhetik a kártevő ellenséget.

-Örülök, hogy a gyerekek is szeretnek segíteni a kertben, a legnagyobb sláger ezen a nyáron a mángold volt nálunk, főleg levesként fogyasztottuk - mondta a hét gyermeket nevelő Timbókovics Lászlóné Bea, akinek a talajtakarás haszna jelentette az igazi meglepetést. - Igaz, hogy a biokertészet nagyobb odafigyelést, energiabefektetést igényel, de a gyomlálásra így nem kell annyi időt fordítani. Én szalmát használtam az idén.

A szombati összejövetelen hallhattuk, a csapat együtt marad, közös gyümölcsaszaláson, tojáskeltetésen törik a fejüket, sőt egy kis piaci standot is terveznek Bakon, ahol a felesleget átadhatják azoknak, akik szintén egészséges ételt szeretnének az asztalukra.



Biokertészet hókuszpókusz nélkül - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Életmód dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!