Gazdaság

2011.09.26. 16:53

Veszendőbe mennek a milliók?

Immár 7. éve tart a huzavona a MÉH Holdosi-Fém Kkt. ügyvezetője, Lakatos Ferenc és Nagykanizsa önkormányzata között. Utóbbi nem ad telepengedélyt a vállalkozásnak, hiába valósított meg több tízmilliós fejlesztést, hogy teljesítse az uniós előírásokat.

Horváth-Balogh Attila

A MÉH Holdosi-Fém Kkt. 1996 óta működik a város határában, Kiskanizsán. 2004- től kötelezővé vált az ilyen vállalkozások számára a telepengedély beszerzése, amit azóta sem kap meg a cég, annak ellenére, hogy a többi szükséges papírral rendelkezik, beleértve az önkormányzati működési, vízjogi engedélyt, továbbá a vámhatósági és környezetvédelmi jóváhagyást is. A telepengedély megszerzése még reménytelenebbé vált, amikor 2007. december 20.-ai ülésén a város közgyűlése elfogadta a helyi építési szabályzat módosítását. Az érintett területet ugyanis falusias védövezet kategóriába sorolta, annak ellenére, hogy a városrendezés tervezésekor kérte a tulajdonos: vegyék figyelembe, hogy itt fémhulladék-telep működik. Lakatos Ferenc az önkormányzati választásokat követően is jelezte az immár új városvezetésnek, hogy telepengedély nélkül a konkurenciával szemben hátrányba kerül a vállalkozás, mert az elengedhetetlen ahhoz, hogy a fémhulladék-felvásárláson és kereskedésen kívül feldolgozással is foglalkozhassanak. Ennek ellenére a májusi közgyűlés újra elutasította kérését.

– Felajánlottak két területet, de azokat is úgy, hogy vegyem meg a várostól – magyarázta az ügyvezető. – Nekem azonban nem kellenek, mert nem felelnek meg az elvárásaimnak. Meg egyébként is, én innen el nem megyek addig, amíg megfelelő mértékben nem kártalanítanak. Harminchétmilliós, svájci frank alapú hitelből 2007-ben leaszfaltoztattam és betonoztattam a területet, megoldottuk a vízelvezetést, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően szennyvíztisztítót alakíttattam ki – hát akkor hogyan hagynék itt csapot- papot?


Az ügyben megkerestük Deák-Varga Dénes főépítészt is, aki hangsúlyozta, nem ismeri az ügy minden részletét, ugyanis csak 2007 óta dolgozik Nagykanizsán, ám úgy gondolja: nem helyes a lakóházak között fémhulladék-feldolgozással foglalkozni – s ezt támasztják alá a környék lakóinak részéről érkező panaszok is.

– Tudomásom szerint már 2000-ben lakóterületként szerepelt ez a rész a város rendezési tervében – bocsátotta előre a város főépítésze. – Ez a dokumentum 2006-ig volt érvényben, a közgyűlés akkor fogadta el az új, most is hatályos változatot, amiben 3 problémás tömb szabályozás nélkül maradt. Ezek egyike éppen a Kismező utca volt (itt található Lakatos Ferenc vállalkozása), az érintett területekre 2007-ben készült pótlólagos rendezési terv. Akkor Lakatos úr kérte a gazdasági övezetbe történő átsorolást, ám az önkormányzat a lakosság és az egységes területfelhasználás szempontjai érdekében nem tett eleget a kérésnek. Azt gondolom, az önkormányzat álláspontja e tekintetben azóta is változatlan – szögezte le végül.

Dénes Sándor alpolgármester, egyben a terület képviselője pedig azt mondta: a kezdet kezdetén támogatta is volna a MÉH Holdosi-Fém Kkt. ügyvezetőjének kérését. Ám amikor a környék lakóinak álláspontját kérdezte az ügyről, megoszlottak a vélemények – ez utóbbit egyébként a mi
helyszíni tapasztalataink is megerősítik. A többség engedékeny, mondván: rendben van, de tartsa be a játékszabályokat. Mások viszont ellenzik a telepengedély megadását, mondván, ott ne történjen feldolgozás, mert zavarja a nyugalmukat. Az alpolgármester szerint ha ezzel az akarattal szembe menne az önkormányzat, jogosan jöhetnének a lakók a panaszaikkal.

Azt is hozzátette: a vállalkozó esetleges kártalanítását gondosan meg kell vizsgálni.

Ugyanakkor Lakatos Ferencnek volt egy érdekes mondata, állítása szerint a választások előtt Cseresnyés Péter, akkor még polgármesterjelölt látogatást tett nála és azt ígérte: „elrendezik” az ügyet.

Cseresnyés Péter azon kérdésünkre, miszerint valóban tett-e ilyen kijelentést, s ha igen, akkor azt mire alapozta és legfőképpen mit értett alatta, e-mailben a következő választ adta:
„Az idő, most is látszik, koptatja a memóriát. Pedig fontos, hogy milyen szavakat és milyen hangsúllyal használunk. A választások előtt – és azóta is – nagyon sokszor tettem és teszek olyan ígéretet, hogy segítek a kanizsaiak ügyes-bajos dolgainak elintézésében, hiszen ez a feladatom, ez a kötelességem, ezzel bíztak meg az emberek. Ez a természetes számomra. A konkrét ügyhöz is segítő szándékkal álltam és állok, de mint minden esetben, ezúttal is a jogszabályok, az előírások betartásával, a tágabb környezet érdekeit is figyelembe véve teszem ezt. A hivatalos hatósági utat végig kell járni, ezt most sem lehet megspórolni. A bürokrácia sokszor megnehezíti az életünket, nem véletlen, hogy a törvényhozásban az egyszerűsítésen, az adminisztrációs gátak lebontásán dolgozunk. De jelenleg ezek a jogi keretek és ezeken belül kell megfelelő megoldást találni. Ezen dolgozik a hivatal, ezen dolgoznak a szakemberek. Felajánlottunk már területet, és újabbat is felajánlunk, ha szükséges.”


A korábbi városvezetés biztatta...
Lakatos Ferenc kérdésünkre, ha tudta, hogy az önkormányzat nem akarja megadni a telepengedélyt, akkor miért hajtotta végre a fejlesztést, azt válaszolta: a korábbi városvezetés ígéretet tett neki arra, hogy ha ezt megcsinálja, nagy valószínűséggel megkapja a kért dokumentumot. A környezetvédelmi hatóság pedig egyenesen kötelezte is az uniós előírásoknak megfelelő korszerűsítésre. Hangsúlyozta, ha nem így lenne, ő sem vállalta volna be a nagy kockázatú devizahitelt, s az abból fakadó terheket. Utóbbiak ugyanis egyre csak növekednek, lassan a cég létét veszélyeztetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!