Gazdaság

2011.09.20. 05:49

Nappal spórolnak

Pár hete 36 napelem működik a megyeszékhelyi KVA Kft. telephelyén. A rendszer évente várhatóan 4700 kilowattóra áramot termel majd, ezzel a cég villanyszámlája nullára csökken, a környezetet pedig évi 4500 kilogrammal kevesebb szén-dioxid terheli.

Varga Lívia

- Régóta foglalkoztatott bennünket a zöld energiát előállító berendezések megismerése - mondja a KVA Kft. ügyvezetője, Pődör Sándor. - Az utolsó lökést a fukusimai atomerőműben történt katasztrófa adta, akkor döbbentünk rá: előbb-utóbb tenni kell valamit.

A cég 1991 óta működik, igaz, akkoriban még egyéni vállalkozásként, 2001-ben azonban kft.-vé alakult. Fő tevékenysége az automatizálás és a villanyszerelés, ám az innováció mindig is fontos szerepet töltött be a működésben. A napelemes rendszer kiépítését pályázat segítette.

- A beruházás 4 millió 37 ezer forintból valósult meg, aminek felét vissza nem térítendő támogatásból finanszíroztuk. Ha nincs ez a lehetőség, valószínűleg kisebb rendszerben gondolkodtunk volna - fogalmaz az ügyvezető, aki szerint ahhoz, hogy a megújuló energiaforrások elterjedhessenek, a berendezések árainak csökkenése mellett minél több hasonló pályázatra lenne szükség, enélkül ugyanis 15 év körül van a megtérülési idő. - Mindenütt, ahol az állam az ügy mellé állt, elterjedt a megújuló energiaforrások alkalmazása.


Ennek szellemében került a Rákóczi úti telephely tetejére 36 darab egyenként 128 wattos napelem, amivel nullára csökkenthető a cég évi 300 ezer forintos villanyszámlája. S már az első héten 84 kilónyi szén-dioxidtól kímélték meg a környezetet.

A KVA Kft. egyébként célgépeket, tesztelőgépeket, valamint ipari összeszerelő gépeket gyárt. Eleinte épületvillamossággal is foglalkoztak, ám az építőipar mélyrepülése miatt ez háttérbe szorult.

- Az, hogy a válságban is életben tudtunk maradni, szerteágazó tevékenységünknek köszönhető - vallja Pődör Sándor. - Bár vannak külföldi, német és osztrák partnereink, megrendelőink zöme belföldi, azon belül is jellemzően a régióból származik.

A cég jelenleg 11 fővel működik, s egyelőre nincs is napirenden a létszámbővítés, igaz, a válság ellenére sem kellett elküldeni senkit. Pődör Sándor számára ugyanis fontos, hogy a kialakult gárdát meg tudja tartani. Már csak azért is, mert mint a legtöbb szakmában, itt is súlyos szakemberutánpótlási gondok vannak.

- A piacon folyamatos az áralku, emelni szinte lehetetlen, ma is a tíz évvel ezelőtti árakon dolgozunk - szögezi le a cégvezető. - Sokan még akkor is megpróbálják lejjebb szorítani az árakat, amikor már kész a munka.

A KVA azonban olyan szempontból szerencsés helyzetben van, hogy a kintlevősége nem sok. Persze tettek is ezért, hiszen a nem fizető partnerekkel megszakították a kapcsolatot...


Olcsón veszi a szolgáltató...
Pődör Sándor szerint fontos lenne, hogy a jelenleg rendkívül alacsony kötelező átvételi ár, azaz amennyiért a szolgáltató megvásárolja az elő állított energiát, emelkedjen. „A szolgáltatók részéről a megújuló energiaforrások termelte áram átvétele szükséges rossz. A leggyakrabban elhangzó érv, hogy mi akkor termelünk, amikor süt a nap, ám a fogyasztók nem biztos, hogy akkor akarják elhasználni. A klímaberendezések azonban az ország energiaszükségletének körülbelül tíz százalékát használják a nyári forróságban. Ha ezt fedezni tudjuk megújuló energiából, már jó”, mondja az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!