Gazdaság

2011.09.27. 08:23

Gázvezetéket építene Törökországból a magyar határig a BP

Délkelet-európai vezetéket tervez építeni a brit BP: az 1.300 kilométeresre tervezett vezeték az azerbajdzsáni Sah-Deníz mezőről szállítana földgázt Törökországon, Bulgárián, Románián keresztül a magyar határig, illetve Ausztriába - jelentette keddi számában a Financial Times.

MTI

Jelenleg három projekt van forgalomban az azerbajdzsáni, illetve a Kaszpi-tenger térségéből származó földgáz szállítására Dél-Európán keresztül, az egyik a Nabucco, a másik a Trans-Adriatic Pipeline (adriai vezeték), a harmadik pedig az IGI Poseidon.
   
A Nabucco Törökországon Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül szállítana földgázt nyugati irányban Ausztriáig.

A transzadriai csővezeték (TAP) Görögországból indulna, majd Albánia és az Adriai-tenger érintésével Olaszországig haladna, és onnan menne a földgáz Európa más országaiba. A Poseidon ugyancsak Olaszországig vezetne Törökországon és Görögországon keresztül.
   
A BP által tervezett vezeték a negyedik a sorban, és még időben érkezett, miután Azerbajdzsánban október 1-jéig kell benyújtani a Sah-Deníz gázmező hasznosítására vonatkozó ajánlatokat.
  
A Sah-Deníz konzorcium, amelynek tagja az állami Socar energiavállalat és a BP is, három csoportot - Nabucco, TAP, Poseidon - hívott meg, hogy tegyen ajánlatot az gázkinyerésre és a gáz továbbszállítására a gázmezőről. Most csatlakozik hozzájuk a BP gázvezeték-terve is.
   
A Sah-Deníz konzorcium várhatóan az év végéig dönt arról, hogy melyik beruházást részesíti előnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!