Gazdaság

2011.09.03. 08:15

Fazekas Sándor a GMO-lobbinak: Nem hátrálok meg!

"Bármekkora nyomás is van, külföldről, cégektől, politikusoktól, hozzászoktam a kitartó küzdelemhez, nem hátrálok meg" - nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Hírlapnak arra a felvetésre, hogy a génmanipulált vetőmagokat (GMO) gyártó óriáscégek lobbistái a kormánypártok soraiba is beférkőzhettek

MTI

A napilap szombati számában megjelent interjúban Fazekas Sándor kijelentette: "nemzetstratégiai kérdés az ország mentessége a génkezelt  növényektől, s a kormány egységesen elutasítja ezek beengedését".
   
Mint közölte, ez nemcsak egészségügyi, hanem gazdaságossági kérdés is, hiszen a GMO-termékek piacán Argentína, Brazília és az USA lenne a vetélytársunk, ők nagy területen olcsó, munkaerőt alig kívánó tömegtermékeket állítanak elő. A mi érdekünk, hogy az egészséges, magas feldolgozottságú, jól megfizetett áruk piacán érjünk el pozíciókat, ám ha beengedjük a génszennyezést, ezt a lehetőséget elveszítjük. Az emberek nagy többsége nem kér a génkezelt termékekből - mondta.
   
Fazekas Sándor hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországon magyar törvények, magyar laborok és magyar hatóságok vannak, ezt mindenkinek tudomásul kell vennie. Közölte, hogy a vetőmag stratégiai termék, ma is a világ ötödik legnagyobb vetőmagexportőrei vagyunk. Igaz, a hazai termelés jó része külföldi cégek kezére jutott, ám jelentős a magyar tulajdon is az ágazatban, úgyhogy nincs okunk a kesergésre. Ráadásul megvannak a kutatóintézeteink és a génbankjaink is - közölte a miniszter a Magyar Hírlappal.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!