Gazdaság

2011.08.25. 06:17

Világgazdaság: újabb recesszió jöhet

A Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,24 százalékos visszaesést jelzett augusztusra az előző hónaphoz viszonyítva. Ehhez hasonló érték utoljára 2009 tavaszán volt, amikor tombolt a globális válság.

MTI

A mutató alakulásából csütörtöki számában a Világgazdaság azt a következtetést vonta le, hogy megszakadt a válságból való kilábalás, egyre nagyobb az esélye egy újabb recessziónak.

Már az első negyedév végén alacsonyabb fokozatba kapcsolt a növekedés, nyár elejétől pedig zuhanni kezdett az összgazdasági teljesítmény. Közgazdasági értelemben addig nem beszélhetünk recesszióról, amíg két, egymást követő negyedévben nem esik vissza a GDP, de az indikátor alapján most ebbe az irányba mutat a trend - írta a gazdasági napilap.
   
A GYIA mutató összetevői közül csak kettő változott kedvező irányban, míg nyolc a csökkenést erősítette. A növekvő reálkamat, illetve a rövid és hosszú lejáratú állampapírok hozamkülönbségének emelkedése is a fékeződést erősítette, emellett a harmadik pénzügyi mutató, a pénzkínálat és a harmadik hónapja zsugorodó budapesti tőzsdeindex is lefelé húzta az indexet.
   
A külső konjunktúra fékeződését jelzi, hogy a német üzleti bizalom megingott, így ugyancsak rontotta a GYIA értékét. Meglepő módon a két pozitív irányban változó indikátor a fogyasztási hitelek állománya és a reálkereset havi változása volt, pedig mindkettő inkább a belföldi kereslettel mozog együtt. Romlott ugyanakkor az ipar belföldi eladása és a munkakeresés átlagos időtartama is, ezek szintén kapcsolódnak a fogyasztáshoz - olvasható a Világgazdaságban.

Ezek is érdekelhetik