Gazdaság

2011.08.15. 15:27

Vigyázat! A Facebook is szerepet játszhat a karrierünkben

Elvágyódik megyénkből az álláskeresők többsége, derül ki egy friss felmérésből. A zalai vállalkozások egy internetes portál adatai szerint főként mérnöki és pénzügyi területre keresnek munkavállalókat.

Varga Lívia


Zala megye az álláskeresők tizedik legnépszerűbb célpontja, olvasható a monster.hu friss kutatásában. Az állásportál négyszázezer  álláskeresőt átfogó felmérése szerint, amiből egyébként  kilencezer zalai volt,  a megye népszerűségi indexe 96,4 pont. Ez pedig  azt jelenti,  hogy többen szeretnének más országrészben vagy külföldön dolgozni, mint ahányan Zalában.

Annyira persze nem rossz a helyzet, mivel nem vagyunk túl messze a vízválasztótól, ami jelen esetben a százas szám.  Amennyiben ennél magasabb az érték, az azt jelenti, hogy az átlagosnál nagyobb a megye vonzereje, például az új munkahelyek, beruházások vagy éppen az egyetem miatt. Ha pedig száz alatti az érték, akkor többen vannak az elvágyódók, a más országrészben állást keresők.

Zalának egyébként nincs oka szégyenkezni, hiszen a szomszédok eredményeit  alapul véve  a 10. hely kifejezetten kedvező. A környező megyéket ugyanis mind magunk mögé utasítottuk:  Vas a 16., Veszprém a 12., Somogy pedig a 14. helyen végzett a versengésben. Valószínűleg nem lep meg senkit, hogy országos összevetésben az álláskeresők első számú célpontja  163 pontos indexével  Budapest, annál érdekesebb viszont, hogy  leginkább Pest megyéből  vágyódnak el az emberek, s keresnek máshol állást. A 25 pontos adat a főváros közelségével és elszívó hatásával magyarázható, és persze azzal, hogy a Pest megyei kistelepülések többségében nincs számottevő munkalehetőség.

A monster.hu megyei álláskínálatából az is kiderül, hogy Zalában a legtöbb munkalehetőség mérnöki vagy pénzügyi végzettségűeknek szól, vagyis az országos trendnek megfelelően e területeken szinte bármikor el tudnak helyezkedni a képzett, jó szakemberek. A  megyeszékhelyen például jellemzően pénzügyi kontroller, folyamatmérnök, programozó, fuvarszervező pozíciókra toboroznak.

Nem csupán Magyarországon, hanem világszerte megfigyelhető jelenség, hogy az álláskeresés első számú médiumává az internet vált. Ezen belül is egyre nagyobb szerepet játszik a közösségi média  - például a Facebook  - a tehetségek megszerzésében, a szakember-utánpótlás biztosításában,  hívja fel a figyelmet a Monster. Ezért sem mindegy, hogy az ember milyen tartalmat tölt fel saját oldalára. Az ugyanis  egy HR-es számítógépén megjelenve  a karrierjéről is dönthet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!