Gazdaság

2011.08.15. 18:42

Már új búzát őröl a malom

Az ország 99 százalékán befejeződött az aratás, még Győr- Moson-Sopron, Komárom- Esztergom, Vas és Nógrád megyében voltak a hét végén aratásra váró területek. Zala megyében már végleges termésátlagról lehet szólni.

Hajdu Péter


Mint a napokban a vidékfejlesztési tárca államtitkára, Czerván György bejelentette, a búza minősége kiváló lett, a termésátlag országosan hektáronként átlagosan 4,2 tonnára alakult. Zala megyében az őszi búza idei termésátlaga meghaladta az országos átlagot, a 24 085 hektár területen elvetett magból összesen 107 660 tonna mennyiségű termést takarítottak be a zalai termelők. Ez hektáronként 4470 tonnás termésátlagnak felelt meg. Ezen belül természetesen nagy különbségek is előfordultak.

A zalaszentgróti központú észak-zalai integrátor cég, a Dr. Szabó Agrokémia Kft. vezetője, Szabó Balázs elmondta:

-  A 2,7 tonnától a 7 tonnás termésátlagig minden előfordult. Ha a területre jellemző átlagot kell mondani, az körülbelül 4,2 tonnának felel meg hektáronként. A nagy eltéréseknek többféle oka van. Volt, aki későn, novemberben vetett, és már nem bokrosodott a búza, nem volt meg a megfelelő kalászszám. De a fajtán is sok múlott. Volt olyan osztrák búzafajta, ami az idei nagy szárazságban nem hozott megfelelő termést. Nem termékenyültek meg rendesen a virágok, és hiányosak lettek a kalászok. A fajta kiváló minőséget produkált ugyan, csak alig hozott termést. Az osztrák fajta hektáronként csupán 27 mázsát termett. Az őszi búza minősége mifelénk nem érte el a tavalyit, többfelé alakult úgy, hogy egy-egy harmada takarmány, euró és malmi minőség lett. Minőség szempontjából a tavalyinál gyengébb az idei termés. Tavaly alig tudtunk takarmánybúzát felvásárolni, mert szinte minden étkezési volt - mondta az ügyvezető.

Dél-Zalában, a Fűzvölgyi Agrár Zrt., mint Szűcs László vezérigazgató elmondta, 400 hektáron termelt őszi búzát.

- A termésünk mennyisége az országos átlagnak megfelelő, a minőség pedig kiváló, javító minőségű búzákat termeltünk. Eddig körülbelül hatvan százalékát adtuk el, a többit még magtárban tartjuk. Az eddig már eladott búzát elég korán lekötöttük szerződéssel, tonnánként 45 ezer forint körüli áron. A többivel még kivárunk - mondta a cég vezetője. Mint hozzátette, jelentős áremelkedés ment végbe, tonnánként meghaladta a búzaár a hatvanezer forintot. Ezt követően 55 ezer forintra esett vissza az ára, de ez is jónak számít.

A Zala-Cerealia Kft. tüskeszentpéteri malma előtt sorban álltak hétfőn a kamionok, e napokban folyamatos az étkezési búza beszállítása a malomba. Már nem a földek mellől veszik a gabonát, hiszen mindenhol magtárakban van a termés.

- Jellemzően kétféle minőség alakult ki idén. Az aratás kétharmadánál egy-másfél hetes eső jött, utána már csak takarmánynak valót tudtak aratni a termelők. A takarmánybúza szükségletet már megvettük, most az étkezési búzát vásároljuk. A malom teljes évi szükséglete 14 ezer tonna, most 8-9 hónapra elég mennyiséget vásárolunk, szinte az egész Dunántúlról. Ezenkívül mintegy 5 ezer tonna takarmánybúzára, 500 tonna árpára és tritikáléra is szükségünk van a különféle takarmányok előállításához - mondta Király László, a cég ügyvezetője.

Minden egyes búzatételt megvizsgálnak a malom laboratóriumában. A vevők a jó minőségéről ismerik a tüskeszentpéteri lisztet, s ebből nem engednek. Az eddigi tapasztalataik alapján az ügyvezető elmondta, a jó minőségű, malmi búzát vásárolják, de van egy ennél is magasabb minőségi fokozat, az úgynevezett javító búza. Olyant azonban a beszállítóiknál idén még nem tudtak venni a cégvezető szerint.

Már csak az új búzából készül a liszt
A Zala-Cerealia Kft. tüskeszentpéteri malmában elmondták, az új búzát körülbelül egy hónapig érlelni szokás őrlés előtt, továbbá először az előző évi, óbúzával keverve készül belőle a liszt. Évtizedek óta nem fordult elő olyan korai szezonkezdés, mint amilyen az idei volt. Már június 23-án megérkezett az aratóktól az első kamion az új búzával. A tartalékolt óbúza készlet pedig augusztus 5-ig tartott ki, s azóta már tisztán az idei termésből őrlik a kenyérnek való lisztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!