Gazdaság

2011.07.18. 05:34

Egységes vendéglátós szabályzat

Kormányzati szándék szerint könnyebbé teszi a vendéglátósok életét a június 30-tól hatályba lépett, 62/2011. (VI.30.) vidékfejlesztési minisztériumi rendelet.

Hajdu Péter

A változásokról dr. Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője adott tájékoztatást a napokban. Elmondta, a rendelet hatálya a vendéglátásra, közétkeztetésre, és minden egyéb közösségi étkeztetésre kiterjed, ami meghaladja a magánfogyasztást. Az új VM-rendelet előnyét abban látják, hogy áttekinthetőbb és rugalmasabb szabályozást tartalmaz az eddigi ágazati jogszabályoknál. Ennek érdekében összevonták az eddigi, külön szakágazati szabályozásokat, és a használhatóság érdekében új, pontosabb definíciókat határoztak meg. Dr. Boncz Attila emlékeztetett, a kormányzati törekvéseknek megfelelően a korábbi intézkedések hatására könnyebbé vált a kistermelők piacra jutása és a vadforgalmazás is, most ennek fogadó oldalán, a vendéglátásban is újraszabályozták, hogyan lehet e termékeket fogadni. Egységesítették a HACCP rendszer ellenőrzését. Eddig a fogyasztóvédelem ellenőrizte, hogy a vendéglátóhelyen megvan-e a HACCP, az alkalmazását az ÁNTSZ felügyelte, és külön szakhatóság területe volt az állategészségügyi rész ellenőrzése. Ez a hármasság a hatályát vesztette, ezáltal csökkenhet az ellenőrzések száma. Nagyobb szabadságot ad a vendéglátóipari vállalkozások számára a rendelet, ugyanis 40 kilométeres körzetben lehetőséget ad az együttműködésre. Az egységesített rendelet egyik előírása szerint a vendéglátóipari vállalkozónak, ha ételtől származó megbetegedésről szerez tudomást, a forgalmazás felfüggesztése mellett köteles az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot értesíteni erről, a létező ügyeleti rendszeren is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!