Gazdaság

2011.06.01. 08:49

Tiszta tejet a pohárba!

Június 1. a tej világnapja. Noha mi magyarok az uniós átlagnál valamivel több tejet iszunk, a mérték évről évre csökken. Tavaly naponta átlagosan 1,8 decit fogyasztottunk a fehér nedűből, ami kevesebb, mint fele a szakértők által javasolt napi fél literes mennyiségnek.

Varga Lívia

A megelőző évhez képest azonban nem változott jelentősen a tejfogyasztás gyakorisága, fogalmaz Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet kutatásvezetője, ugyanis a 15 évesnél idősebbek 85 százaléka hetente legalább egyszer iszik tejet, a lakosság több, mint háromnegyede pedig naponta vagy hetente többször. A mennyiség enyhe (2,6 százalékos) csökkenését tehát nem az okozta, hogy kevésbé gyakran fogyasztanánk, hanem hogy alkalmanként egy picit kevesebbet iszunk belőle. Az EU átlagát azonban még így is túllépjük egy főre jutó 67,5 literes éves fogyasztásunkkal, a világét meg pláne (lásd grafikon).

- A kávémba mindig öntök egy picit, s ha friss, egy zsömle mellé is szívesen kortyolgatom, akár magában, akár kakaóként, s erre biztatom az unokáimat is, de ők nem lelkesednek különösebben érte, hiába mondom, hogy kell az erős csontokhoz - mesél a család tejfogyasztási szokásairól a zalaegerszegi Miklósa Lászlóné, miközben két, fehér nedűvel telt dobozt tesz kosarába.

Az egyik belvárosi élelmiszerbolt hűtőpultja előtt zajló párbeszédünket hallva egy idősebb úr szól közbe.

- Úgy hallottam, nem tesz jót a gyomornak, így én pár éve teljesen száműztem az étrendemből - közli, s mint kiderül: nincs ezzel egyedül. A Gfk friss kutatása szerint ugyanis a fogyasztáscsökkenésben az is benne van, hogy a mindennapok során számos, tejhez kapcsoldó tévhittel találkozunk, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyerekkorban pedig különösen fontos pillére a táplálkozásnak, tartják a szakemberek.

- A tej egészséges - szögezi le a Zala Megyei Kórház belgyógyászatának dietetikusa, Palotai Ágota. - Gond akkor lehet vele, ha valaki tejcukor vagy tejfehérje érzékeny. Ám, akinek nincs ilyen problémája, s szereti is a tejet, az napi 2-5 decit nyugodtan fogyaszthat belőle, hisz nagyon sok ásványi anyag és vitamin van benne, s fontos fehérjeforrás is.

Ám, aki túlsúllyal küzd, legyen óvatos, a tej ugyanis hizlal. Lemondani róla persze ebben az esetben sem kell, nyugtat meg mindenkit a dietetikus, csak lehetőleg ne a 3,6 százalékos zsírtartalmú változtatot emeljük le a polctól, hanem az 1,5 százalékosat, a zsírok energiatartalma ugyanis duplája a fehérjékének, illetve a szénhidrátokénak.

- A tartós tejből azonban a hőre bomló vitaminok már hiányoznak, így lehetőség szerint inkább a friss változatot fogyasszuk. Az azonban tévhit, hogy az UHT tej tartósítószert tartalmaz, az ugyanis a többszöri hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti tartósságát - fogalmaz Palotai Ágota. - Friss kategóriában egyformán jó a termelőtől beszerzett s a zacskós változat, a lényeg, hogy a termék megfelelő élelmiszerbiztonsági rendszeren menjen keresztül. A nyers tejet azonban mindenképp megbízható forrásból szerezzük be, fogyasztás előtt pedig tanácsos felforralni azt.

A tej jótékony hatása megmarad a tejtermékekben is: a fehérjében és ásványi anyagban gazdag sajt és a túró például kiváló kálciumforrás, a bélflóra támogatására pedig az élőflórás kefír és joghurt kínál megoldást. Fogyasztásuk nyáron, friss zöldséggel, gyümölccsel, kifejezetten ajánlott, teszi hozzá a dietetikus. Ám, míg tejivásban az élen járunk, a sajtról mindezt már nem mondható el, hiszen míg egy magyar évente átlagosan 9, egy francia 25 kiló sajtot fogyaszt el, s az uniós átlag is 14 kiló körül van...


● Az elmúlt években a növénytermesztés dominánssá válásával párhuzamosan folyamatosan csökkent a szarvasmarhaállomány hazánkban
● A kétezres évek elejétől csökken a megtermelt tej mennyisége is
● 2009-ben 1,7 milliárd litert termeltek Magyarországon, ami 2010-ben a nyomott árak miatt 8 százalékkal csökkent
● A fogyasztókért ráadásul nem csak a magyar termelôk és feldolgozók versenyeznek
● A hazánkban értékesített tejtermékek mintegy 35 százaléka ugyanis importból származik
● A behozott tejtermékek több mint 30 százaléka német, közel 20 a lengyel, 12 a cseh és 11 százalék a szlovák import 






OLDALTÖRÉS: A magyar általános iskolások fele nem iszik tejet







A magyar általános iskolások fele nem iszik tejet


Magyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, holott a szakemberek napi fél litert javasolnak. A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából végzett GfK-felmérés szerint a magyarok évente mindössze 67,5 liter, azaz napi 1,8 deciliter tejet fogyasztanak, holott a táplálkozástani szakemberek és az ENSZ napi fél litert javasolnak. Magyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi felmérése szerint a diákok kétharmada napi rendszerességgel fogyaszt cukrozott üdítőitalokat tej helyett, egyharmaduk pedig nem reggelizik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!