Gazdaság

2011.06.29. 15:48

Megújuló energiák bajnokai: Nagypáli a második lett

A napenergia felhasználását díjazó hazai Napkorona Bajnokságban, és ennek európai szintű versenyében, a RES Champions League-ben is második helyezést ért el Nagypáli.

Horváth A. Attila

A magyar Napkorona megmérettetést kategóriájában a szintén zalai Dötk nyerte, és Szentgyörgyvölgy is az 5000 lakos alatti hazai települések élmezőnyéhez tartozik.

A megújuló energiák elterjedtségét pontozták azon a nemzetközi versenyen is, amin 7 ország 3500 települése vett részt. Prágában, a cseh parlament épületében adták át nemrég a RES Champion (megújuló energiák bajnoka) díjakat, itt a kistelepülések kategóriájában ítélte az ezüstérmet Nagypálinak a nemzetközi szakmai zsűri.

- Csak a németek 850 településsel pályáztak, ebből 650 a mi kategóriánkban indult, már csak ezért is nagy siker a második hely. A gazdaságosságról, a környezetvédelemről és a tudatformálásról, mások ösztönzéséről szól elsősorban a bajnokság - mondta el lapunknak Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere. Hozzátette: ez utóbbi célkitűzés megvalósulni látszik, idén ugyanis sokkal többen neveztek a versenyre, mint tavaly.


Nagypáli esetében a napkollektoros bioszolár fűtőrendszert, az új logisztikai központnál és az innovációs centrumnál található, villamos energiát előállító egységeket díjazták elsősorban. A településen emellett 38 ezer tő energiafűzt nevelnek, ami környezetvédő (oxigéntermelő és nitrogénmegkötő) hatása mellett már gazdasági hasznot is hoz az önkormányzatnak.

- A családi házaknál is nőtt a megújuló energiák felhasználási aránya, a faluközpontban pedig hamarosan kiépítjük a ledes világítást. Szeretnénk, hogy idővel a falu teljes energiaszükségletét ki tudjuk elégíteni, így függetlenedhetünk a hálózatoktól. Már elkészült a tanulmányterve a biogázerőműnek, jelenleg befektetőkkel tárgyalunk  a megépítéséről - sorolta a közeljövő beruházásait Köcse Tibor.

Mint mondta, a felhasznált energia mennyiségét is csökkentenék, ezért cserélték le a közvilágításhoz használt égőket, kísérleti jelleggel pedig modern transzformátort alkalmaznak, amitől további megtakarítást várnak. A település egy nemzetközi energiagazdálkodási projekt partnereként augusztusban energianapot rendez az innovációs központban, tette hozzá végül a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!