Gazdaság

2011.05.21. 05:06

Lejárt a határidő

Éjfélkor lejárt a személyi jövedelemadó- bevallás és az adó befizetésének határideje, tegnap meghosszabbított nyitva tartással működött az adóhivatal és a posta.

Hajdu Péter

Mint várható volt, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain, sem a postákon nem volt tapasztalható tumultus. A megyeszékhelyeken működő nagypostákon pénteken a szokásos 19 óra helyett 20 áráig tartottak nyitva.

Nemes Margittól, az egerszegi nagyposta vezetőjétől megtudtuk, természetesen élénkebb volt a forgalom a szokásosnál, de korántsem érte el azt a szintet, mint ami évekkel ezelőtt, az adóbevallások leadásának határideje határidejekor megszokott volt. Ennek nyilván az elektronikus lehetőségek terjedése az oka.

- Zala megyében is az országos tendencia szerint alakult a személyi jövedelemadó- bevallások benyújtása. Az adózók jellemzően a határidő előtti utolsó napokban teljesítik bevallási kötelezettségüket. Ezt támasztja alá, hogy míg az elmúlt hetekben napi ezres nagyságrendben érkeztek a bevallások, addig ezen a héten már napi 4-5 ezer a beérkezett bizonylatok száma – mondta Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője. A határidő lejártáig beérkezett bevallások számát tegnap nem lehetett pontosan tudni, a szóvivő ezzel kapcsolatban közölte: a legutóbbi összesített adatuk szerint május 19-ig, azaz csütörtökig az adóigazgatóságra mintegy 100 ezer szja-bevallás érkezett. Megyénkben egyébként (egy a NAV-tól kapott korábbi információ szerint) összesen 121 ezer magánszemélytől vártak bevallást. A zalaegerszegi központi ügyfélszolgálat tegnap 18 óráig tartott nyitva, ezalatt mintegy 1600 bevallást adtak le az adózók személyesen, illetve a könyvelőirodák munkatársai.

 

HIÁNYZÓ ALÁÍRÁSOK, SZÁMLASZÁMOK
Az adóbevallások tartalmával kapcsolatos eddigi tapasztalatok szerint a nyomtatványon beküldött bevallásoknál sokszor hiányzik az aláírás. Jellemző hiányosság volt továbbá az is, hogy a visszaigényelhető összeget a bevallás főlapján nem jelölték, továbbá sokszor hiányzott az utalást lehetővé tevő cím vagy bankszámlaszám feltüntetése. Ilyen esetekben a folyószámlán marad a visszaigényelhető adó, amit az 1117-es számú kiutalási kérelem nyomtatványon lehet kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!