Gazdaság

2011.05.24. 05:49

Fellendülő üzletág: volt HR-esek a munkaerőpiac vállalkozói

Divatba jött a munkaerő-közvetítés, egyre többen látnak fantáziát a munkaerő-piaci szolgáltatásokban. Korábbi HR-es szakemberek, már működő cégekből kiváló kisebb vállalkozások próbálkoznak ezzel a szolgáltatással, több-kevesebb sikerrel.

Osváth Sarolta

Tavaly január és december között 7,3 százalékkal, 1869-ről 2007-re nőtt a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó - munkaerő-kölcsönző, munkaközvetítő, illetve az emberi erőforrás-gazdálkodás egyéb területein dolgozó - cégek száma. Az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa szerint ez már nem új keletű jelenség: a munkaerő-piaci szolgáltatók száma évek óta emelkedik, 2006 januárjában 1245, 2008 első hónapjában 1507, a rákövetkező évben pedig 1788 ilyen főtevékenységgel működő vállalkozást regisztráltak. Igaz, ezzel párhuzamosan a felszámolások száma évről évre nő ebben a körben is, a gazdasági válság kezdete óta pedig különösen gyakori, hogy tönkremennek a cégek, 2008-ban 71, 2009-ben 103, tavaly pedig 129 társaságot érintett ilyen eljárás.

Az adatok szerint jelenleg a mintegy 800 kölcsönzéssel foglalkozó cég közül Magyarországon több mint 500 aktív, munkaerő-közvetítéssel pedig 700 társaság foglalkozik. Az általuk foglalkoztatottak száma a tavalyi évben 54 ezerről decemberre 65 ezerre nőtt. Miközben egyre több az új piaci szereplő, ugyanakkor koncentrálódik is a piac. Egyre több közepes méretű vállalkozás olvad össze egy másikkal, és minden jelentősebb megbízásért óriási harc folyik. A gazdasági növekedés első jeleire viszont már több a munka is, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a krízistől való félelem miatt több cég leépítette a HR-osztályt és most külső segítséget igényel.

A gazdasági szakemberek szerint a következő időszakban felfutás várható például az ipar lassan beinduló területein - autóipar, elektronika - és a német exportra termelő társaságok körében.Közép-Magyarországon tavaly 1204 munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó vállalkozás működött.A foglalkoztatottak száma 18,4 százalékkal nőtt, a legfrissebb adatok szerint az 50 ezret is meghaladja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!