Gazdaság

2011.04.29. 09:21

Nem is olyan szép a SZÉP?

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) tiltakozik a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) jelenlegi feltételrendszere ellen. A szövetség elküldte módosító javaslatát a nemzetgazdasági tárcához.

Hajdu Péter

A Széchenyi Pihenő Kártya, mint ismert, egy elektronikus utalvány nyilvántartáson alapuló rendszer lesz, amelyben a munkáltató utalhat majd bizonyos összegeket a dolgozónak és közeli hozzátartozójának cafetéria juttatásként, a kártya maga pedig egy az azonosításra alkalmas elektronikus utalványkártya formájában jelenik meg. De ennél fontosabb, milyen lehetőségeket rejt? A vendéglátók szövetsége az ágazat újabb csapásaként értékeli a Széchenyi Pihenő Kártya leendő bevezetését, legalábbis az igénybevételének jelenlegi feltétele szerint.


- Az 55/2011-es kormányrendelet szól a SZÉP-kártya bevezetéséről és felhasználásának lehetőségeiről. A rendelet tizenkét pontban sorolja, mi mindenre lesz alkalmas a kártya. Benn van a szálláshely-szolgáltatás, aztán többek között az éttermi vendéglátás, vidámpark- és múzeumlátogatás, testedzési lehetőség és mások. Utána azonban a következő bekezdésből derül ki, hogy minden egyéb csak a szálláshely szolgáltatással együtt vehető igénybe - mondja Nagy Zsuzsanna, a KISOSZ Zala megyei titkára. - Ez tehát azt jelenti, hogy ha a kártyát nem használják szállásfoglalásra, akkor másra sem lehet, azaz a vendég nem fizethet vele az étteremben sem. De kérdem én, egy múzeumban például hogyan tudnak szállást biztosítani? Eddig az üdülési csekket elfogadták a melegkonyhás vendéglátó egységekben. A lakosság széles körének eddig sem volt pénze vendéglőbe járni, a többség ezt az üdülési csekk felhasználásával tehette meg. A zalai vendéglátósok nagy része üdülésicsekk-elfogadó, ami viszont megszűnik. A KISOSZ-on keresztül lehet kérni az üdülési alapítványtól, hogy szerződést kössön velük, de most már nem köt szerződést az alapítvány. Valószínűleg az üdülési csekkek már csak a lejártukig lesznek érvényesek, és újakat nem bocsátanak ki - így Nagy Zsuzsanna.

Gyakorló vendéglátósokat is megkérdeztünk, milyen reményekkel várják a SZÉP bevezetését?

Czigola Sándor, az egerszegi Terra Incognita nevű étterem és a hozzá tartozó motel vezetője elmondta, szeretné, ha az általa vezetett egység kártyaelfogadó-hellyé válna, de hozzátette, még nem ismeri ennek feltételeit.- Mivel egy motel is kapcsolódik az étteremhez, ez számomra lehetőséget jelenthet majd. De arra lenne szükség, hogy az eddigieknél több turista látogasson Zalaegerszegre, mert az itt töltött éjszakák száma átlagosan egy-kettő.

Viszont, mint hozzátette, ha csak a szállás használatával együtt fizethetnek majd a pihenőkártyával az éttermében, az nemigen növeli a forgalmat. Pillanatnyilag ugyanis, mint hozzátette,
elsősorban a megyeszékhelyre érkező, nagyobb cégek külföldi vendégei, munkatársai használják a motelt, ők pedig nem kaphatnak pihenőkártyát.

- A csárdánk mellett nekünk nincs szobánk, így ki leszünk zárva a SZÉP nyújtotta lehetőségből. Ha a kormány kizárja a szálláshellyel nem rendelkező éttermeket a vendéglátóipari versenyből, akkor az nálunk is, máshol is munkahelyekbe fog kerülni. Ha csökken a vendégszám, kevesebb munkavállalóra lesz szükségem - mondja Nagy Zoltán, a zalacsányi Vadász Csárda vezetője.

- Most üdülésicsekk-elfogadóhely vagyunk, a nyári szezonban az összes bevételünk 30-40 százaléka abból származik. Nem tudom, miért kell egy jól bevált, jól működő dolgot megszüntetni, milliárdokért átkeresztelni, és dilettáns módon valami mást csinálni belőle - így a csárda vezetője a tervezett változásokról.


Nagy Zsuzsanna, a KISOSZ Zala megyei titkára elmondta, a Széchenyi Pihenő Kártya feltételrendszerének kialakításában nem kérték a vendéglátós érdekképviselet segítségét. A KISOSZ a többi, köztük a vendéglátós szolgáltatások igénybe vételének fanszírozási lehetőségét függetleníteni szeretné a szállástól. A minisztériumtól kérik a SZÉP felhasználásának kiterjesztését valamennyi éttermi és vendéglátó egységre, mert véleményük szerint a vendéglátói fogyasztás is része a rekreációnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!