Gazdaság

2011.04.20. 18:00

Magyar–horvát kapcsolatok

A horvát és magyar gazdasági kapcsolatok erősítésének lehetőségeiről és szükségességéről szólt a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) szerdai rendezvénye Zalaegerszegen.

Hajdu Péter

A ZMVA a Vállalkozásfejlesztés a Mura–Dráva térségben nevű, határon átnyúló együttműködési programsorozat záró rendezvényeként hívott meg a témában jártas szakértőket, akik előadásaikkal összefoglalót adtak a két ország, azon belül a határ menti területek gazdasági állapotáról, a vállalkozók együttműködésének lehetőségeiről.

Scherczer Károly, a zágrábi magyar nagykövetség szakdiplomatája Horvátország uniós csatlakozásának folyamatáról szólva elmondta, a magyar elnökség vezetésével a héten két fontos csatlakozási fejezet zárult le, a regionális fejlesztési politikáról, valamint a mezőgazdaságról szóló. A két ország gazdasági kapcsolatáról szólva elmondta, tavaly jelentősebb magyar külkereskedelmi aktívum mutatkozott, s a szomszéd ország uniós taggá válásától a forgalom megduplázódását várják.

Kocsondi Tamás, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség csoportvezetője a magyar csatlakozás tapasztalatairól szólt, s az EU-szintű érdekérvényesítésért szorgalmazta a magyar–horvát–szlovén– osztrák térségek összefogását.

Matija Derk, Muraköz fejlesztési ügynökségének igazgatója egy csáktornyai inkubátorház és tudáscentrum projektjéről számolt be, dr. Bali Lóránt, a Pannon Egyetem tanársegéde pedig a határ menti területek gazdasági és térszerkezeti sajátosságairól szólt. A vállalkozók az innováció helyzetéről, beruházásokról és a külföldi munkavállalási lehetőségekről is tájékozódhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!