Gazdaság

2011.04.12. 17:26

Luxus belső építészeti termékek a nagyvilágban Zalából

A köztársasági elnök rezidenciájaként is ismert Sándor-palotába, az Európai Unió soros elnöki tiszte kapcsán megtartott rendezvények miatt reflektorfénybe került gödöllői Grassalkovich- kastélyba is kerültek azokból a faipari termékekből, melyeket egy zalai vállalkozás, a dobri Hory és Társai Kft. állított elő.

Gyuricza Ferenc

Az 1993 óta működő cég számára a 2011-es esztendő több okból is fontos, egyrészt sikerült jelentős előrelépést tenni a nemzetközi megrendelésekben, másrészt ötvenszázalékos pályázati támogatással, 140 millió forint értékben bővítették telephelyüket is, ami egyben az alkalmazotti létszám közel megduplázásával járt együtt, így ma már 16 főnek biztosítanak munkát. Az új csarnok ünnepélyes avatóját a közelmúltban tartották a kétszáz fős község legnagyobb foglalkoztatójánál.


– Elsődleges famegmunkálással kezdtünk, s onnan léptünk folyamatosan egyre tovább – foglalta össze a vállalkozás egyik tulajdonosa, Balogh Miklós. – Mára eljutottunk oda, hogy a nyílászáróktól kezdve a bútorokon, parkettán és svédpadlón át bármilyen belső építészeti termék előállítására és beépítésére képesek vagyunk. A megrendeléseink egy része külföldről érkezik, jelenleg Kínában dolgozunk, de korábban egy kanadai épület belső építészeti munkáit végeztük.

A kínai megrendelés többek között egy 4200 négyzetméteres magánrezidencia, illetve egy luxus lakópark faipari munkáira szól, ám a dobri cégnél bíznak abban, hogy tovább tudják építeni kapcsolataikat. Szintén kiváló referenciát jelentenek a hazai megrendelések: többek között a köztársasági elnöki rezidenciaként ismert budapesti Sándor-palota, a pécsi püspöki palota vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum táblásított intarziás parkettája, illetve az Európa Uniós soros elnöki tiszte kapcsán az érdeklődés középpontjába került gödöllői Grassalkovich- kastély falépcsőinek, svédpadlójának, illetve homlokzati nyílászáróinak beépítése.


– Minden termékünk egyedi megrendelés alapján készül – tette hozzá a vállalat menedzsmentjének tagja, Horváth László. – A sikereink egyik feltétele a rugalmasság, olyan konszignációt még nem kértek tőlünk, amit ne tudtunk volna teljesíteni, de közben arra is figyelni kell, hogy a műemlék épületeknél az örökségvédelmi előírásoknak is megfeleljünk. A másik fontos mottója cégünknek a minőségi munkavégzés.

Horváth László hozzátette, az intarziás parkettákhoz a dobri faüzemben végzik a méretre vágást, a mintázat kialakítása már a helyszínen történik. A legtöbb esetben a zalai erdőségekből származó keményfát, valamint külföldről importált egzotát, például ázsiai mahagónit, afrikai teak-fát és doussié-t, illetve a köbméterenként több millió forintba kerülő ébent használnak. A mintázat kialakításánál ugyanis csak a fa színe és erezete jöhet számításba, semmilyen színezőanyagot nem vehetnek igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!