Gazdaság

2011.03.09. 06:47

Indul a közfoglalkoztatás

Összesen 364 munkavállalót helyezne el közfoglalkoztatottként idén a zalaegerszegi Kontakt Humán Nonprofit Kft. Az önkormányzati tulajdonú szolgáltatócég elkészítette 2011-es közfoglalkoztatási tervét, s már fel is vette az első 60 munkavállalót.

Horváth A. Attila

A munkaügyi központ támogató határozatot hozott a rövid időtartamú foglalkoztatásra beadott pályázatról, ami alapján idén 328 önkormányzati segélyezettnek kínálhat napi négyórás munkát a Kontakt Humán. Újdonság, hogy mindenkit csak egy alkalommal szólítanak meg a kft. munkatársai.

Aladi Gusztáv ügyvezető igazgató elmondta: jelenleg körülbelül 700-an kapnak bérpótló juttatást Zalaegerszegen, és mivel e létszám alig több mint felét tudja elhelyezni az önkormányzati cég, ha valaki nem vállalja el a felkínált munkát, nem keresik újabb ajánlattal. Erre az esetre viszont a törvény szankciót ír elő: az együttműködést megtagadó ügyfél elveszítheti bérpótló juttatását.

- Két ponton változott a jogszabály kötelezettségekre vonatkozó része. A bérpótló juttatásban részesülőknek ezentúl bármely felajánlott közcélú munkát kötelező elfogadniuk végzettségüktől függetlenül, továbbá legalább 30 nap munkaviszonyt kell létesíteniük az évben - ismertette az igazgató.


Az új rendszerben két közfoglalkoztatási forma létezik, a rövid- és a hosszú időtartamú. Mindkettőre a munkaügyi kirendeltségeknél lehet pályázni. Előbbi legfeljebb 4 hónapra szól (napi 4 óra munka), csak önkormányzatok pályázhatnak rá és csak bérpótló juttatással rendelkezőket (a volt RÁT-osokat) lehet bevonni. Bérüket 95 százalékban támogatja az állam, míg a hosszú távú közfoglalkoztatás (8 hónap, napi 8 óra) esetében 70 százalék a támogatás. Ez utóbbi forma a regisztrált álláskeresők számára is nyitott, és vállalkozások is megjelenhetnek munkáltatóként, igaz, nekik továbbfoglalkoztatási kötelezettséget ír elő a jogszabály.

- Az látható, hogy közcélú munkát nem lehet felajánlani mindenkinek, aki bérpótló juttatást kap, de nem is ez a cél. A változtatások üzenete az, hogy mindenki igyekezzen elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, és tegyen a saját boldogulásáért. Ezek helyes célok, ám a közfoglalkoztatásra szánt állami összeget, a 67 milliárd forintot előbb-utóbb emelni kell - jegyezte meg Aladi Gusztáv.

A munkavállalói hajlandóság továbbra is alacsony, nagyjából három embert kell megkeresni ahhoz, hogy egy munkába álljon, és a fogadóintézményeket sem könnyű megtalálni. További probléma, hogy 4 órában nehéz értékteremtő munkát végezni, ráadásul ezek a bérek alig haladják meg a segély összegét. Az önkormányzat amúgy - akárcsak a korábbi években - idén is támogatja anyagiakkal a helyi közfoglalkoztatást.

Tavaly 140 milliárd forintot szánt az állam az Út a munkához programra, ám mivel nem volt felső összeghatár, végül 170 milliárdot költöttek el országosan e célra. A nemrég megszüntetett rendszer tagadhatatlan előnye volt, hogy nagy számban foglalkoztatott hátrányos helyzetűeket, és az önkormányzatok is jelentős támogatott munkaerőhöz jutottak általa. Ám a szakemberek szerint az államháztartásra túl nagy terhet rótt a program, aminek hatékonyságát is sok kritika érte. Aladi Gusztáv szerint az is problémát jelentett, hogy a célcsoport nem volt érdekelt a továbblépésben, azaz kevesen helyezkedtek el az elsődleges munkaerőpiacon.


SZÁMOK
Tavaly 215 főt foglalkoztatott napi 8 órában, személyenként átlagosan 5 hónapig a Kontakt Humán Kft. Közülük 59-en kommunális területen, 156-an intézménynél dolgoztak. 5 gazdasági társaság, 2 civil szervezet és 26 intézmény fogadta a közcélú munkásokat. A megszólított segélyezettek közül 83-an tagadták meg az együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!