Gazdaság

2011.01.05. 19:45

Magánnyugdíj: eddig alig kétszáz zalai tag nyilatkozott

Szerdáig mindössze 188 zalai döntött úgy: a jövőben is magánnyugdíj-pénztári tag kíván maradni. A több mint 3 millió tagból ez idáig országosan is csak alig hatezren jelezték, hogy nem lépnek át az állami rendszerbe.

Varga Lívia

 Egerszegen 150-en, Kanizsán 38-an töltötték ki december 23-a óta a nyomtatványt. A két ünnep közt nyilatkozók többsége külföldi munkavállaló  mondja dr. Fürediné Kerkai Valéria, a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetője.





- Megerősített ügyfélszolgálattal és meghosszabbított nyitva tartással várjuk az igazgatóság ügyfélszolgálatain az érdeklődőket, hétfőnként például 18 óráig – folytatja dr. Fürediné Kerkai Valéria. – Kollégáink részletes tájékoztatással szolgálnak mindenkinek, igaz, a nyilatkozók nagy része rendkívül eltökélt, így nem igényli ezt. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság levelét azonban, amelyet a napokban minden zalai pénztártag is megkap majd, feltétlenül olvassák el a döntés előtt. Nem árt tudni, hogy azok, akik a nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamely ügyfélszolgálatán már kitöltötték a nyomtatványt, s így az állami rendszerrel szemben nyugdíjpénztáruk mellett tették le voksukat, január 31-ig meggondolhatják magukat, azaz visszavonhatják a nyilatkozatot.




-Azon fiataloknak, akiknek még nincs meg a résznyugdíjhoz szükséges 15 év munkaviszonyuk, érdemes megfontolni a döntést. Amennyiben ugyanis a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradnak, eztán már nem szereznek szolgálati időt, és visszamenőleg is elveszítik a ledolgozott éveket, így csak a pénztárba befizetett 10 százalékos munkavállalói járulék után számíthatnak nyugdíjra, az államtól nem. Akinek 2011. november 30-ig meglesz a 15 év munkaviszonya, az addig ledolgozott évek után résznyugdíjra, ha pedig a 20 éve, öregségi nyugdíj- ra jogosult akkor is, ha nem lép át az állami rendszerbe. Jó tisztában lenni azzal is: aki marad, annak a hozzátartozói ellátásokat (özvegyi nyugdíj, árvaellátás) is csökkentett mértékben határozzák meg a hozzátartozó halála esetén. – Azon magánnyugdíjpénztári tag, akinek 2011. február elsejét megelőzően nyugellátást állapítottak meg, s így csak a nyugdíja 75 százaléka származik az államtól, a fennmaradó rész pedig a magánnyugdíjpénztártól, január 31-ig ugyancsak visszaléphet az állami rendszerbe, s ebben az esetben élete végéig százszázalékos állami ellátásban részesül. Igaz, a magánnyugdíjpénztártól származó eddig kifizetett nyugdíjrészt hatvan napon belül vissza kell fizetnie.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!