Gazdaság

2010.12.01. 17:50

Kölcsön ünnepre: van karácsony ajándék és hitel nélkül is

Karácsonykor nagy a csábítás arra, hogy fényűző ajándékokkal kápráztassuk el szeretteinket, akár erőn felül is. Pedig egy meggondolatlanul felvett hitelnek nagy ára van...

Varga Lívia

"Mikor felidézzük a régi karácsonyokat, rájövünk, hogy kis apróságok - nem a nagy csodák - adják a legbensőségesebb boldogságot." Ezt a Bob Hope idézetet választotta idén a Banki Hitel Károsuljainak Egyesülete  karácsonyi kampánya jelmondatául. S hogy ez mennyire így van, arról a BHKE munkatársai rengeteget tudnának mesélni, hiszen sokszor voltak már tanúi annak, hogy egy-egy karácsonyi túlköltekezés hogyan keserítette meg az új esztendőben a családok életét.

- Míg az előző évek jelmondata azt volt: van karácsony LCD TV nélkül, ma már azt mondjuk, van karácsony ajándék és hitel nélkül -  bocsátja előre Lénárd Mariann, a BHKE főtitkára.

Pedig a  december hagyományosan  az áruhitelek  szezonja, a tapasztalatok azt mutatják,  az éves hitelkihelyezés 30-40 százaléka ezen kölcsönök  esetében az év végéhez kapcsolódik. Hasonló tendenciát sejtet a BHKE friss statisztikája is: a véletlenszerűen megkérdezett 500 emberből 297 nyilatkozott úgy, hogy hitelt vesz fel karácsonyra.


- Sokan a semmiből akarnak ajándékot venni, s elfeledkeznek arról, hogy válság van - folytatja a főtitkár. - Ráadásul rengetegen vannak, akik, bár előző hiteleiket sem tudják már fizetni, minden mindegy alapon belevágnak egy újba, mondván, legalább az ünnep legyen boldog, aztán lesz, ami lesz. Félünk, hogy az idei karácsony óriási eladósodási hullámot okoz majd, a lakosság nagy része ugyanis ki van éhezve. A vásárlási kedv egyre nő, az emberek  szép, gazdag karácsonyra vágynak, a bankok pedig szívesen kölcsönöznek. Félő, hogy a sokak által jósolt növekvő forgalom nagy részét hitelekből finanszírozzák  a vásárlók.

Mielőtt felvennénk a kölcsönt, gondoljuk át: biztosan szükségünk van-e rá, több lesz-e ettől a karácsony. Hiszen ez az ünnep elsősorban a szeretetről, a meghittségről kell, hogy szóljon, nem a költekezésről, teszi hozzá  Lénárd Mariann. Aki mindezek után is úgy érzi, szüksége van  a pénzre,  nézzen szét a piacon, és gondolja át, mekkora az a havi törlesztés, amit még biztosan ki tud fizetni. S  azt is számolja ki, hogy az árucikk, amit hitelre kíván megvenni,  a végén mennyibe  kerül majd...

Nem mindegy az sem, hogy a karácsonyi nagybevásárlást bevásárlókártya segítségével finanszírozzuk, vagy inkább személyi kölcsönt veszünk fel rá, hívja fel a figyelmet a szakember. Utóbbi előnye, hogy bár szintén drága  kiszámíthatóbb, hisz az adós tudja: meddig és mennyit kell fizetnie, míg a bevásárlókártyák esetében meglehetősen hézagos a tájékoztatás, ráadásul a visszafizetési határidők elmulasztása komoly költségeket ró a késlekedőkre.

- Az emberek elcsábulnak. Mivel szeretnének örömet okozni, élnek a hitel adta lehetőségekkel, ám nincsenek tisztában azzal, mennyi ideig kamatmentes mondjuk egy áruvásárlási hitel, s hogy milyen kamatokat számolhatnak fel, ha nem fizetik vissza időben - sorolja Lénárd Mariann.

Óvatosságra inti a lakosságot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is. Binder István szóvivőtől megtudtuk, a PSZÁF fogyasztási hitelekről szóló tájékoztatója napokon belül több tízezer példányban kerül ki a bankfiókokba, hipermarketekbe. Mindez azért is indokolt, mert a felügyelet statisztikái szerint a késedelmes vagy súlyosan (90 napon túli) késedelmes lakossági hitelek döntő része fogyasztási hitel.

- Legyünk kötültekintőek - figyelmeztet a szóvivő. - A nulla százalékos kamat, bár jól hangzik, sokszor magas kezelési költséggel jár, ezért mindig a hitel valós költségeit kifejező teljes hiteldíj-mutatót figyeljük. Nulla százalékos THM esetén pedig tanulmányozzuk át a kedvezmény jellegét, az ingyenesség ugyanis általában csak akkor valós, ha a kölcsönt rövid időn belül teljes egészében visszafizetjük.


Információk:
Az áruhitelek összege húszezertől kétmillió forintig terjed, THM-jük 37-46 százalék körül alakul,  derül ki a PSZÁF összesítéséből.  A vásárlók az áruházakban juthatnak hozzá
Személyi kölcsönért a bankba kell menni, a felvehető összeg százezer és négymillió forint között van, a THM pedig 28-35 százalék
Folyószámlahitelt számlavezető bankunknál kaphatunk kétszázezertől egymillió forintig terjedő összegben, 25-30 százalékos THM-re
Hitelkártyához ugyacsak a bankfiókokban juthatunk hozzá (kivéve az áruvásárlási kártyákat, amelyeket az áruházakban is adnak), ötvenezer és egymillió forint értékben, 40-46 százalékos THM-re

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!