Gazdaság

2010.11.11. 18:27

Iskolák és szakmák a küzdőtéren (képgalériával)

Több ezer általános iskolás fordul meg a zalaegerszegi sportcsarnokban csütörtöktól péntek délutánig, ahol a továbbtanulás számtalan lehetőségét kínálják számukra.

Hajdu Péter

Ügyesen végighúzza az odakészített eszközt a vezetéken egy fiú, közben jól szórakoznak az osztálytársakkal a Széchenyi-iskola épületgépész bemutatóhelyén. 

- Sok érdekesség van itt, de én még nem tudom, mi szeretnék lenni. Annyi biztos, hogy tovább akarok tanulni, ezért valószínűleg valamelyik gimnáziumot választom majd - mondja a zalaszentbalázsi iskolából érkezett Dienes Márton, s valószínűleg sok száz társa is hasonlóan bizonytalan még.

Segítséget nyújt számukra a csütörtök megnyílt, s péntek délután 16-ig nyitva tartó pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató, ahol 54 kiállító standján szerezhetnek információt a továbbtanulás, illetve a pályaválasztás  lehetőségeiről. Nemcsak szóban vagy prospektusok ismertetőiből, hanem sok látványos gyakorlati bemutatón is.


A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ tizenegyedik alkalommal megrendezett pályaválasztási kiállításán 34 középfokú, 4 felsőfokú oktatási intézmény, 5 munkaerő-piaci képző, illetve kézművesek, kollégiumok, a rendőrség, a honvédség és a mentők is standot nyitottak, lehetőségeket, pályaképet mutatva a fiataloknak. Zalán kívül még öt megyéből érkeztek a standot nyitó iskolák.

- Minden évben elhozzuk a 7-8.-as diákjainkat, most 29 tanulóval érkeztünk a borsfai Fekete István Általános Iskolából. A gyerekek érdeklődése szerteágazó, de sokuknak tetszik a kereskedelem, marketing. Tapasztalatunk szerint a tanulók körülbelül fele valamilyen szakma felé orientálódik, a másik fele pedig gimnáziumban szeretne továbbtanulni - mondta az egyik gyerekcsoportot vezető Hopp Marianna tanárnő.

A szervezőktől megtudtuk, a kétnapos rendezvényre a megyéből 70 általános iskola jelezte, hogy  közel 3 ezer tanulóját hozza el.

A kiállítást megnyitó Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Munkaügyi Központ főigazgatója elmondta: 
-Azért nagyon fontos ez a rendezvény, mert itt koncentráltabban tudjuk segíteni a fiatalokat. A munkaerőpiacnak minőségi munkaerőre van szüksége, és a közeljövőben nagyon sok befolyásoló tényező lesz, például jövő májustól az EU megnyitja teljes egészében a munkaerőpiacát. Oda sem azokat a fiatalokat várják, akiknek nincs iskolai végzettsége, hanem akik minőségi munkát tudnak végezni, és azokat, akik a szakmájuk mestereivé tudnak válni. És ma már nem elég csak a szakmát tudni, nagyon fontos nyelveket beszélni. Végeztünk egy felmérést, és érdekes módon a magyar tulajdonú cégek is nyelveket beszélő embereket keresnek. Ebbe az irányba szeretnénk inspirálni a gyerekeket - mondta többek között a főigazgató.


Elsősorban igen, de nem kizárólag a pályaválasztás előtt álló iskolás gyerekeket várják a pályaválasztási kiállításra és szakmabemutatóra. A felnőtteknek is szól, méghozzá kétféle szempontot alapul véve. Mint Hegyi László, a zalaegerszegi munkaügyi kirendeltség és szolgáltató központ igazgatója elmondta, tapasztalataik szerint a gyerekek pályaválasztásában hatvan százalékban a szülői döntés játszik szerepet, s a szülőket is várják a kiállításon. Ezen túl a rendezvényen számos felnőttképző, munkaerő-piaci képző intézmény is megjelent, azokat a felnőtteket várva, akik átmenetileg kiszorultak a munkaerőpiacról, vagy egyéb ok miatt kénytelenek pályakorrekcióra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!