Gazdaság

2010.10.11. 05:48

A saját szárító biztonsága

Több mint két év fejlesztéseivel korszerű gazdasági központ alakult ki Batyk határában. Halász Béla családi gazdaságának központjában pénteken ünnepség keretében adták át a fejlesztések eredményeként megvalósult mezőgazdasági létesítményeket.

Hajdu Péter

Az 1500 hektáros területű gazdaság idei vetésszerkezete 400 hektár repcéből, 400 hektár búzából, és ugyancsak 400 hektár kukoricából áll, ezenkívül 25 hektáron burgonyát termesztettek, a fennmaradó rész pedig tritikálé vetésterület volt. Hamarosan folytatódik az aratás a kukoricával, ami már az idén nyáron elkészült, egyenként ezer tonna kapacitású saját gabonasilóba kerül. Ezekből hármat építettek, mellettük a gabonaszárító, a fedett előtároló, mérleg, hátul a géptároló, a két gabona síktároló, és mindezeket jó üzemi utak veszik körül.


Mint a pénteki eseményen a családfő, Halász Béla érdeklődésünkre elmondta, közel húsz éve kezdték a gazdálkodást 23 hektáron, s folyamatosan bővítették a gazdaságot, ami már nem csak a családnak ad megélhetési forrást. Területeik központjában 2006-ban vásárolták meg azt a burgonyatárolót, amely köré kiépítették a mai korszerű központot. Több mint két év alatt mintegy 280 millió forint értékű beruházást valósítottak meg, amihez mintegy 83 millió forint támogatás társult. Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő és Halász András, a családfő fia vágta át az avatáson a nemzeti színű szalagot. A képviselő szólt az európai mezőgazdasági folyamatokról és gyakori áringadozásokról, amelyek közt az ehhez hasonló létesítmények adhatnak biztonságot a termeléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!