Gazdaság

2010.09.28. 11:59

Csökkentenék az áfát

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében az alapvető élelmiszerek és a gabonafélék áfájának csökkentését javasolja a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca további célkitűzése a vidéki munkahelyek gyarapítása, az állattartás fellendítése s a hazai termékek helyzetbe hozása.

Varga Lívia

Minderről dr. Kardeván Endre, a tárca élelmiszerláncfelügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára beszélt a Baki Agrocentrum Kft. első szántóföldi szezonnyitóján Bakon.

- Köszöntök mindenkit a mai parasztünnepen – e szavakkal szólította meg a közel 300 termelőt a kft. ügyvezető igazgatója, Balogh Rudolf, utalva a hűvös, esős időre, amiből idén ősszel bőséggel kijutott, komoly alkalmazkodóképességet követelve a gazdálkodóktól. Balogh Rudolf kifejtette: a válság a mezőgazdaságba idén érkezett el igazán. Az ágazatot kiszámíthatatlanná teszik az ingadozó terményárak, s a fejlesztésekre felvett hitelek törlesztőrészleteinek emelkedése ugyancsak nehéz helyzetbe  hozta a gazdálkodókat.


Dr. Kardeván Endre államtitkár a magyar agrárstratégia új irányvonaláról szólt. Mint mondta, a kormány szeretné gyarapítani a vidéki munkahelyek számát, növelni az agrárs élelmiszergazdaság versenyképességét és az élelmiszerellátás biztonságát, s csökkenteni a kiszolgáltatottságot. Megjegyezte: fontos, hogy magasabb hozzáadott értékű hazai élelmiszer kerüljön a boltokba, s komoly cél, hogy az ágazat visszanyerje külpiaci pozícióit. A tervek közt szerepel az állattartás mezőgazdaságon belüli arányának növelése,  és az áfatövény megváltoztatása, melyre javaslatot is tesz a minisztérium. A feketegazdaság kiiktatása végett fontos lenne ugyanis az alapvető élelmiszerek és a gabonafélék áfájának csökkentése.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője a vidék önellátásának visszaállításáról és a munkahelyteremtés szükségességéről beszélt, megjegyezve: a kormány elkötelezett a termelők támogatásában s abban, hogy a vidék, a falu megmaradjon.

– Nincsenek csodák. Ne keresse senki a legjobb árakat, hisz´, hogy melyek voltak azok, csak utólag derül ki. Most magasak a terményárak, s innen nagyot lehet zuhanni, a piac ugyanis kiszámíthatatlan. Épp ezért, ha adódik egy olyan üzlet, amivel profitot realizálhatnak, nem tanácsos elszalasztani azt – adott útravalót Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum terménykereskedelmi vezetője.  

Az eseményen más hasznos információval is gazdagodtak az érdeklődők. Szó volt a gabonapiacon zajló folyamatokról, az olajos növények drasztikus áremelkedésének hátteréről, dr. Birkás Márta, az MTA doktora pedig a talajok őszi „gyógyításával” kapcsolatos tanácsokkal szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!