Gazdaság

2010.09.21. 15:51

A képzéssel újabb lendületet kap a munkavállalási hajlandóság

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (NYDRMK) kanizsai kirendeltségén számos képzési lehetőség közül választhatnak a regisztrált álláskeresők.

Kelemen Valéria

A NYDRMK kanizsai kirendeltség igazgatója, Pölöskei János elmondta: a képzések indítása előtt mindig megkérdezik a munkáltatókat arról, hogy milyen szándékaik vannak az elkövetkező időszakra. Ehhez igazítva, illetve a munkaerőigényeket áttekintve próbálnak olyan képzéseket szervezni, melyek munkaerő-piaci jelentőségüket tekintve fontosak a térség számára.


- Figyelembe kell venni a beérkezett munkaerőigényeket és a prognózist, a nyilvántartásunk szerint rendelkezésre álló álláskereső állomány összetételét és végzettségét - árulta el a szakember. - Tanfolyamaink általában szakmák, szakmunkák megszerzésére irányulnak, s az azokhoz szükséges forrást több helyről biztosítjuk. Az egyik a Decentralizált Foglalkoztatási Alap (DECFA), ami a munkaügyi központ éves költségvetéséből, a képzésre elkülönített összegből szerveződik, s ezek a képzések az összes regisztrált álláskereső számára nyitva állnak. Uniós tagságunk óta a humánerőforrás fejlesztése különböző programok mentén is működik, s ide tartozik például a Lépj egyet előre!  program, melynek újabb moduljára jelenleg az ápolási díjban részesülők  az ápolási díj mellett  jelentkezhetnek tanfolyam elvégzésére. A TÁMOP-programok mentén is sok tanfolyamunk van, például a hátrányos helyzetű munkavállalók számára, ahol kizárólag az 5 célcsoportnak (ötven év felettiek, 25 év alattiak, szakképzetlenek, a munkaerőpiactól tartósan távol lévők, a 2008. szeptember 1. után munkájukat elvesztettek) megfelelő munkavállalók képzésére nyílt mód. 

- Ezen operatív programcsomag újabb elemeként, 2009. január elsejétől a rendelkezésre állási támogatásban (RÁT) részesülő ügyfeleink számára több egyszerűbb képzést  például takarító, hegesztő, parkgondozó  végeztünk Nagykanizsán - vette át a szót Kaszás Ottó képzési koordinátor, hozzáfűzve: jelenleg az elektroni-kai műszerész, IT biztonság-technikus, karbantartó-csőszerelő, faipari gépkezelő, gyorséttermi és ételeladó, élelmiszer-vegyi áru eladó, kereskedő-boltvezető, bolti pénztáros és fakitermelő tanfolyamra lehet jelentkezni.
 
A képzés ideje az adott szakmától függ, a 300 órástól a maximum egy évesig terjed, s intenzív, mindennapos elfoglaltsággal jár - jegyezte meg Kaszás Ottó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!