Gazdaság

2010.08.18. 05:29

Nyomdafejlesztés: több a munkahely az Elanders Kft.-nél

Tavaly év végétől az idei első negyedévig tartó, mintegy 850 millió forint értékű beruházás valósult meg a zalalövői Elanders Hungary Kft.-ben. A nyomdaipari cégnél ez által 30 százalékos árbevétel-bővülést várnak.

Hajdu Péter


- A fejlesztés hátterét a piaci stratégiaváltás tette szükségessé. Korábban az árbevételünk döntő részét adó kezelési utasítások piaca erőteljesen szűkült, egyre inkáb az egyszerű, illetve az elektronikus médiára, internetes linkre, vagy CD-s verzióra épülő használati utasítások kerülnek előtérbe az iparban. Ezért úgy gondoltuk, olyan terméket kell gyártanunk, amelynek a nyomdaiparban nagyobb távlatai vannak. A kezelési utasítások gyártását a termelésünk ötven százalékára szűkítettük, elsősorban az elektronikai ipar számára, de gyártunk piacvezető hűtőgépgyártó cég összes európai gyára számára is. Az új nyomdatechnikának köszönhetően színes útikönyveket, nagy pontosságú autós térképeket, marketing kiadványokat állítunk elő igényes anyagokból és kivitelben. Az új termékcsoportokból az útikönyvek képviselik a legnagyobb mennyiséget, a termelésünk 30 százalékát. Egy német kiadó megrendelésére készülnek - mondta Háry Szabolcs.

Ezenkívül jelentős részt képviselnek a munkájukból német prémium márkájú személygépkocsikhoz beszállított használati utasítások, prospektusok, poszterek, s továbbra is nyomtatnak svéd tankönyveket.

Az Elanders magyar üzemeiben, Nyíregyházán és Jászberényben 16-an dolgoznak, Zalalövőn a fejlesztések révén az év elejétől körülbelül 20 fővel bővítették a létszámot. Ma 184-en végzik a munkát a nyomdában, ahol a korábbi kétműszakos termelés három műszakra bővítése van folyamatban. Arra a kérdésre, milyen gazdasági növekedést eredményez a fejlesztés, az igazgató 30 százalékot említett, azaz a tavalyi 11 millió helyett 14 millió euró árbevétellel számolnak.


● A márciusban befejezett fejlesztési projekt során a gépcserékkel együtt átalakították az egész nyomdát.
● További beruházásokat terveznek az idei évben, egy idősebb nyomdagépet lecserélnek, hajtogatógépet vásárolnak, s a kötészet további bővítését is tervezik.
● Az Elanders Hungary Kft. termékeinek 30 százalékát értékesíti belföldön, 70 százaléka kerül exportra. Az exportpiacait a cégcsoport németországi tagja szervezi.
● Kevés a szakképzett nyomdász az országban, az Elanders és a Zalai Nyomda, valamint a Ganz-iskola arról tárgyal, miként tudnának ezen hosszabb távon változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!